Erzsébet
1 °C
4 °C

Orvoshiány? Miféle orvoshiány? – nézett nagyot a kormány

2017.02.07. 07:15
A sürgősségi ellátás körüli problémákra hívta fel Balog Zoltán miniszter figyelmét Éger István egy januárban küldött, aggódó levelében. Egy friss felmérés szerint ugyanis súlyos az orvoshiány ezen a területen. Az egészségügyi államtitkárság széttárja kezeit.

Néhány hete a Magyar Orvosi Kamara (MOK) elnöke, Éger István levelet írt Balog Zoltán emberierőforrás-miniszternek, hogy felhívja a figyelmét a sürgősségi betegellátás körüli problémákra.

A MOK a területi szervezeteinek tagjai panaszai nyomán elrendelte a Sürgősségi Betegellátó Osztályok (SBO) munkaerőhelyzetének felmérését, és elkeserítő eredményre jutott:

az ország sürgősségi osztályain 600 szakképzett orvosra lenne szükség a minimumfeltételek teljesítéséhez, ehhez képest jelenleg csak 140 orvos dolgozik a területen.

A MOK számításai szerint az országban 103 kórház végez sürgősségi betegellátást, a törvényes munkarend betartásához havi szinten minimum hat szakképzett műszakvezető kellene.

Eszerint a hazai kórházak sürgősségi osztályai folyamatosan törvénysértő módon működnek, ugyanis „2017. január 1-től az SBO-k osztályvezető főorvosa, illetve műszakvezető szakorvosa kizárólag sürgősségi szakorvos, illetve oxyológai és sürgősségi orvostan szakorvos lehet” – írta Éger.

A kamara elnöke szerint az adatgyűjtést nehezítette, hogy az érintett orvosok meg vannak félemlítve, és sokan még informatívan sem mertek válaszolni a munkakörülményeiket vizsgáló kérdésekre. „Ennek ellenére végső soron az akut betegellátást nyújtó kórházak közel feléből sikerült használható adatokat nyernünk” – olvasható az egészségügyért is felelős miniszternek eljuttatott levélben.

A MOK vezetése szerint „a szabályok kényszerű megszegése széles skálán mozog”. Enyhébb esetben csak annyi a gond, hogy nincs folyamatosan szakképzett műszakvezető, de ennél sokkal gyakoribb, hogy nemcsak sürgősségi szakorvos, hanem egyáltalán szakorvos sincs az osztályon. A műszakokat rendszerint rezidensekkel láttatják el.

„A sürgősségi orvostan szakorvosjelöltjei nem ritkán műszakvezetésre vannak kényszerítve, úgy, hogy mellettük a legkülönbözőbb, vagy a szakorvosképzésben előírt gyakorlatukat töltő, vagy

a menedzsment által odakényszerített kezdő rezidensek vannak beosztva a pszichiátriától a bőrgyógyászaton át a reumatológiáig bezárva

 – írta Éger, aki megjegyezte: a problémát az is fokozza, hogy az emberek sok esetben akkor is a sürgősségire mennek, ha az nem indokolt, így növelve azok leterheltségét.

A kamara elnöke szerint a helyzet nemcsak a betegek, hanem a műszakot végző orvosok biztonságát is veszélyezteti. „A fentebb vázolt, számos esetben súlyosan törvénysértő állapot sürgős és érdemi megoldást igényel” – írta Éger.

A minisztériumban nem tudnak ilyen problémáról 

Az Emmi sajtóosztályán keresztül megkérdeztük Balog Zoltánt, hogy mit gondol a kamara elnökének levelében foglalt állításokról, illetve fog-e válaszolni Égernek, ha eddig még nem tette. A minisztérium egészségügyért felelős államtitkársága azzal kezdte lapunknak küldött válaszát, hogy MOK felmérésének „pontos módszere, forrása” ismeretlen előttük.

Hozzátették, hogy ugyan 2017. január 1-től valóban az osztályvezető, műszakvezető szakorvosoknak sürgősségi szakorvos, oxyológiai szakvizsgával kell rendelkezniük, de egy kormányrendelet szerint (96/2003), ha új vagy módosított szakmai minimumfeltételt hirdet a jogszabály, akkor annak hatálybalépésétől két hónap áll a kórházak, igazgatási szervek részére, hogy bejelentsék a „minimumfeltételeknek való megfelelést.

Az Egészségügyért Felelős Államtitkárságra sem a szolgáltatóktól, sem a Kórházszövetségtől eddig nem érkezett olyan jelzés, amely a MOK által felvetett problémára irányult volna

– zárta válaszát az egészségügyi államtitkárság.

Néhány nappal ezelőtt a Magyar Sürgősségi Orvostani Társaság az Emmihez hasonlóan kételkedett a MOK felmérésének megállapításaiban. A társaság elnöke, Berényi Tamás azt nyilatkozta a Magyar Időknek, hogy „kollégái azért nem akartak részt venni a MOK felmérésében, mert a társasághoz hasonlóan semmilyen, a tulajdonos és a menedzsment háta mögött zajló adatgyűjtést nem támogatnak, mert az nem szolgál megbízható adatokkal”.

A lap szerint Berényinek és kollégáinak olyan információik vannak a MOK felmérésével kapcsolatban, amelyek megkérdőjelezik annak hitelességét. Ugyanakkor a sürgősségi szervezet vezetője hozzátette:

A sürgősségi ellátásban is minőségi humánerőforrás-hiány van, ahogyan csaknem minden orvosi területen.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?