Enyhítették az újszülött gyermeke halálát okozó mátranováki nő büntetését

2017.02.08. 17:29

Szerdán gondatlan emberölés miatt két év hat hónap börtönbüntetésre ítélte az újszülött gyermeke halálát okozó mátranováki nőt a Fővárosi Ítélőtábla, ezzel jelentősen enyhítette az első fokon még szándékos emberölés miatt hozott, hét év börtönt kiszabó ítéletet, írja az MTI

Az ítélőtábla szerint a vádlott abban a tudatban volt, hogy a gyermek halva született, ezért nem részesítette megfelelő ellátásban. A magára hagyott újszülött kislány pár órán belül meghalt.

Szándékos emberölést nem lehet ilyen esetben elkövetni

- mondta az Ítélőtábla szóvivője. A megismételt eljárásban első fokon eljáró Balassagyarmati Törvényszék korábban hét év fegyházra ítélte a nőt.

A bíróság által megállapított tényállás szerint a vádlott 2013 tavaszán észlelte, hogy terhes, de orvoshoz nem ment. Attól tartott, hogy ha kiderül az állapota, abból otthon is baja lesz és munkát sem vállalhat. Egy kórházban helyezkedett el, ahol észlelték az állapotát, szakorvosi ellátásban is részesült, és úgy döntött, örökbe adja a gyermeket.

A nő a nevelőszülei előtt továbbra is titkolta terhességét, és júliusban otthon életképes kislányt szült. Abban a hitben, hogy a csecsemő halott, pelenkába csomagolta és egy szekrénybe tette. Orvosi segítséget nem kért, a lakásban lévő nevelőszüleinek sem szólt. Később begyújtott a kandallóba és a tűzbe tette az akkor már halott gyermeket, majd meggondolta magát, a tüzet eloltotta, a tetemet még egy pelenkával körbetekerte, és a padláson rejtette el. 

Néhány óra múlva Salgótarjánba utazott, hogy a megbeszéltek szerint találkozzon a gyámhatósági ügyintézővel. Hasfájás miatt azonban orvoshoz kellett mennie; a megyei kórházban a főnővér vette észre, hogy a nőnek már nincs "pocakja", és azonnal szülészeti vizsgálatra küldte. Itt mondta el, hogy a gyermek otthon van a padláson, és hogy halva született. Azonban kiderült, hogy a gyermek élve született, halálát kizárólag az ellátatlanság miatti lehűlés okozta.