Lukács
5 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Ilyen még nem volt: véletlenül téves ítéletet hirdettek a Kúrián

2017.02.08. 15:47

Jó néhány kérdést felvet, mégis hogyan fordulhatott elő, hogy a Kúrián szerda délelőtt téves ítéletet hirdettek a gyöngyöspatai romák diszkriminálásának ügyében.

Mert hogy tényleg ez történt.

Február 8., reggel: nyertek a romák

Ahogy mi is megírtuk, a Kúria mai ítéletével jogerősen megállapította, hogy

  • a rendőrség 2011-ben Gyöngyöspatán hátrányosan megkülönböztette a helyi romákat azzal, hogy elmulasztott megfelelően fellépni a szélsőséges szervezetekkel szemben. 
  • De a bíróság szerint azzal is diszkriminálta a rendőrség a romákat, hogy hónapokig tartó szabálysértési bírságolási gyakorlata részrehajló volt a hátrányukra. 

Úgy tűnt tehát, hogy a romák ügyét képviselő Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) teljes győzelmet aratott mind a két kifogásolt pontban, csakhogy délután a Kúria már egy más tartalmú közleményt adott ki.

Február 8., délután: elnézést, téves az ítélet

A Kúria MTI által idézett délutáni közleménye szerint tévedett a bíró, és valójában csak részben, csak az első pontban adtak igazat a TASZ-nak és a romáknak.

A Kúria eszerint „azt állapította meg, hogy a rendőrség a járőrözés és demonstráció ügyében az intézkedések elmulasztásával jogsértést, zaklatást valósított meg a roma közösség tagjaival szemben. A Kúria a rendőrséget eltiltotta a további jogsértéstől, és hagyta az elsőfokú ítéletnek a rendőrséget elégtétel adására kötelező rendelkezését is. 

A másodfokú, jogerős ítélettel értett egyet a Kúria ugyanakkor a rendőrség szabálysértési gyakorlatát illetően, azaz ebben az ügyben elutasította a TASZ jogsértés megállapítására irányuló kereseti kérelmét.

A Kúria arra nem adott magyarázatot a közleményben, hogyan fordulhatott elő, hogy a bíró a tárgyaláson még más ítéletet hirdetett, azt csupán tévesnek minősítette: „A kihirdetett ítélet szóbeli indokolásánál a tanácselnök tévesen szóban olyan indokolást adott, amely szerint a Kúria a rendőrség szabálysértési gyakorlata miatt is megállapította a rendőrség felelősségét a zaklatás, illetve a közvetlen hátrányos megkülönböztetés miatt. Ellentétben áll tehát az ítélet rendelkező része és annak szóbeli indokolása. Ugyanakkor a döntés hatályát az ítélet rendelkező része adja" – áll a Kúria közleményében.

Vagyis mindegy, mi hangzott el a tárgyaláson, nem az számít.

TASZ: Várják, hogy akkor most mi is van

A Társaság a Szabadságjogokért röviden reagált a Kúria közleményére. „Értetlenül állunk az indokolással ellenkező döntés előtt, és várjuk annak írásbeli indokolását. Jelenleg nem tudhatjuk, hogy milyen – az elmondottakkal ellentétes – indokok alapján utasította el a Kúria kereseti kérelmünket″ – írják weboldalukon, hozzátéve, hogy

ezzel együtt is jogtörténeti fontosságú az ítélet azon része, amely szerint a rendőrség mulasztásai a szélsőségesekkel szemben a gyöngyöspatai romák egyenlő bánásmódhoz való jogát sértették.

A TASZ a – részben – téves ítélet kihirdetésről egy videót is közzétett: