Jolán
2 °C
4 °C

Nézőpont: Minden szomszédos országgal szimpatizálnak a magyarok

2017.02.08. 08:25

Minden Magyarországgal szomszédos ország esetében többen vannak azok, akik jónak ítélik államközi kapcsolatainkat, ez egy év alatt érdemi javulást jelent – derül ki a Nézőpont Intézet legújabb közvélemény-kutatásából.

A Charta XXI Megbékélési Mozgalom számára készült felmérés szerint a tavaly januári felméréshez képest a megkérdezettek szerint érdemben javultak Magyarország kapcsolatai a környező országokkal. A magyarok az Ausztriával és Horvátországgal való kapcsolatokat ítélik a legjobbnak. Ezekkel az országokkal a teljes felnőtt népesség nagyjából kétharmada (69, illetve 63 százalék) szerint pozitívak a magyar állam kapcsolatai.

Nézőpont kérdése

A Nézőpont Intézet által ezer ember telefonos megkérdezésén alapuló reprezentatív, januárban készített közvélemény-kutatásból kiderült, hogy a magyar–szlovén és a magyar–szlovák kapcsolatokat a megkérdezettek közel háromötöde (59, illetve 57 százalék), de már az Ukrajnával és Szerbiával való kapcsolatot is nagyjából felük (51, illetve 46 százalék) látja jónak.

Nezopont Intezet kutatas 20170207

Tavaly a magyar–román államközi kapcsolat megítélése volt a leginkább megosztó, idén azonban a megkérdezettek kétötöde (43 százalék) gondolja pozitívnak a két ország viszonyát, és csupán minden harmadik ember (33 százalék) ítéli rossznak. A megkérdezettek 61 százaléka szerint tovább kellene javítani a magyar–román kapcsolaton.

Ön melyik szomszéddal szimpatizál a legjobban?

 • 821
  Ausztria
 • 587
  Szlovénia
 • 442
  Horvátország
 • 298
  Egyikkel sem
 • 197
  Szlovákia
 • 107
  Románia
 • 104
  Szerbia
 • 28
  Ukrajna

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?