Albert, Lipót
3 °C
12 °C

Korrupt állami hivatalnokok után nyomozott a Nemzeti Védelmi Szolgálat

2017.02.08. 07:12 Módosítva: 2017-02-08 07:13:23

A tavalyi évben 624 titkos nyomozást folytatott le a Nemzeti Védelmi Szolgálat (NVSZ), ezek közül 122 zárult feljelentéssel, az esetek 90 százalékában korrupció és hivatali visszaélés miatt - mondta Bolcsi Zoltán rendőr vezérőrnagy a Magyar Időknek. 

Az NVSZ a védelmi feladatait a rendvédelem, a polgári titkosszolgálatok, bizonyos közigazgatási szervek, a jogszabályokban meghatározott kormánytisztviselők, kormányzati ügykezelők, valamint állami szolgálati jogviszonyban álló állami tisztviselők és állami ügykezelők körében látja el. Ez a titkosszolgálat 555 főt foglalkoztat. 

Bolcsik szerint a tavalyi feljelentéseik 90 százaléka korrupciós ügyek, hivatali visszaélések miatt történt, ám volt kábítószerrel kapcsolatos ügyük is. Egy feljelentés született tábornoki rangban lévő munkatárs ellen, de ő rendelkezési állományban volt. Hivatásos 178 fő, kormánytisztviselő (kormányhivatalnok, állampolgársági ügyekkel foglalkozó alkalmazott, földhivatali dolgozó) 60, közalkalmazott 3, polgári személy 1017 fő volt a feljelentett személyek között.

Bolcsik Zoltán beszámolója szerint tavaly 214 "kontaktusos" megbízhatósági vizsgálatot végeztek el, és 26 feljelentést kellett tenniük. Ezen vizsgálatok során olyan életszerű helyzetet teremtenek, melyben a célszemélynek el kell döntenie: korrupt lesz vagy becsületes marad.

A vezérőrnagy szerint az NVSZ 2011-es megalakulása óta folyamatos tisztulás látható a közszférában - írta az MTI. 

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?