Mesebeli ókori kincsekre lelt a NAV

2017.02.08. 12:49

Az adóhivatal Bács-Kiskun Megyei Adó- és Vámigazgatóságának munkatársai 2016. szeptember 29-én 23 óra 50 perckor az M5-ös autópálya 71.400-as méterszelvényénél ellenőriztek egy kamiont, amit egy 50 éves török állampolgár vezetett. Benéztek a vezetőfülkébe, ahol egy zacskóban találtak 14 darab antik, aranynak vélt pénzérmét, valamint az ülés alatt egy rézedényt és további réztárgyakat.

Értesítették a kecskeméti rendőröket, akik teljesen átvizsgálták a kamiont, ahonnan összesen 101 darab, különböző alakú, méretű, ábrákkal ellátott, antiknak vélt tárgy került elő. 

Az előzetes szakértői vélemény alapján a lefoglalt tárgyak ókori régészeti leletek, amelyek a közel-keleti térségből származhatnak – asszír, sumér, perzsa eredetűek –, így feltételezhetően műkincsnek minősülnek - írta a Police.hu

A régiségek ellenőrzése során kiderült, hogy egyetlen nyilvántartásban sem szerepelnek, nem hiányoznak sem múzeumból, sem magángyűjteményből.

A szakértők szerint a legfoglalt tárgyak között van eredeti urartui bronzkincs, aminek értékét 80 millió forintra becsülik. 

A bronztárgyak az ókori Urartu királyságból – a mai Törökország és Örményország területéről – valók, az időszámításunk előtti 9-7. századból. Egy magas rangú katona sírjából kerülhettek elő a lószerszámok, csengettyűk, tegezek fémborításai, csatok, harci szekér alkatrészei, egy bronzsisak és egy bronzüst, amiből a világon összesen négy darabot találtak eddig a kutatók. A földlerakódás nagyon hasonló mindegyiken, ezért úgy gondolják, hogy ugyanarról a helyről kerülhettek elő. 

Urartu 715-713-hu.svg.png
Fotó: Wikipedia

A régiségek között vannak hamisítványok is, amelyek megtévesztésre lehetnek alkalmasak. A kamu műkincsek összértéke a műtárgypiacon meghaladhatná a 100 millió forintot. A leletek a Szépművészeti Múzeumba kerültek megőrzésre. 

A sofőr, az 50 éves U. C. a rendőrség feltételezése szerint Isztambulban vehette át a műkincseket, hogy azokat 300 euróért cserébe Lengyelországba szállítsa. A férfit nagy értékre elkövetett orgazdaság bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt gyanúsítottként hallgatták ki, majd előzetes letartóztatásba helyezték.