Teréz
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mesebeli ókori kincsekre lelt a NAV

2017.02.08. 12:49

Az adóhivatal Bács-Kiskun Megyei Adó- és Vámigazgatóságának munkatársai 2016. szeptember 29-én 23 óra 50 perckor az M5-ös autópálya 71.400-as méterszelvényénél ellenőriztek egy kamiont, amit egy 50 éves török állampolgár vezetett. Benéztek a vezetőfülkébe, ahol egy zacskóban találtak 14 darab antik, aranynak vélt pénzérmét, valamint az ülés alatt egy rézedényt és további réztárgyakat.

Értesítették a kecskeméti rendőröket, akik teljesen átvizsgálták a kamiont, ahonnan összesen 101 darab, különböző alakú, méretű, ábrákkal ellátott, antiknak vélt tárgy került elő. 

Az előzetes szakértői vélemény alapján a lefoglalt tárgyak ókori régészeti leletek, amelyek a közel-keleti térségből származhatnak – asszír, sumér, perzsa eredetűek –, így feltételezhetően műkincsnek minősülnek - írta a Police.hu

A régiségek ellenőrzése során kiderült, hogy egyetlen nyilvántartásban sem szerepelnek, nem hiányoznak sem múzeumból, sem magángyűjteményből.

A szakértők szerint a legfoglalt tárgyak között van eredeti urartui bronzkincs, aminek értékét 80 millió forintra becsülik. 

A bronztárgyak az ókori Urartu királyságból – a mai Törökország és Örményország területéről – valók, az időszámításunk előtti 9-7. századból. Egy magas rangú katona sírjából kerülhettek elő a lószerszámok, csengettyűk, tegezek fémborításai, csatok, harci szekér alkatrészei, egy bronzsisak és egy bronzüst, amiből a világon összesen négy darabot találtak eddig a kutatók. A földlerakódás nagyon hasonló mindegyiken, ezért úgy gondolják, hogy ugyanarról a helyről kerülhettek elő. 

Urartu 715-713-hu.svg.png
Fotó: Wikipedia

A régiségek között vannak hamisítványok is, amelyek megtévesztésre lehetnek alkalmasak. A kamu műkincsek összértéke a műtárgypiacon meghaladhatná a 100 millió forintot. A leletek a Szépművészeti Múzeumba kerültek megőrzésre. 

A sofőr, az 50 éves U. C. a rendőrség feltételezése szerint Isztambulban vehette át a műkincseket, hogy azokat 300 euróért cserébe Lengyelországba szállítsa. A férfit nagy értékre elkövetett orgazdaság bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt gyanúsítottként hallgatták ki, majd előzetes letartóztatásba helyezték.