Gellért, Mercédesz
11 °C
22 °C

Péterfalvi: Ne zaklassák a gyászoló családokat!

2017.02.08. 12:57

A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) elnöke felszólította a Magyarországi Szcientológia Vallási Egyesület képviselőit, ne zaklassák a gyászoló családokat, és töröljék jogellenesen megszerzett személyes adataikat.

Péterfalvi Attila az MTI-nek küldött közleményében azt írta, a hivatal a híradásokból értesült arról, hogy a szcientológusok, megszerezve a veronai busztragédia áldozatainak elérhetőségeit, zaklatják a gyászoló családokat. Az erről szóló cikk szerint az egyesület egy, a hívei közé tartozó, Verona közelében élő magyar származású rendezvényszervezőn keresztül szerezte meg a családtagok nevét, telefonszámát és lakcímét.

Ugyan a cikkben szereplő adatkezelést sérelmező panasz még nem érkezett a hatósághoz, azonban nyomatékkal felszólítom az egyesület képviselőit, hogy azonnal hagyjanak fel a fentiekben leírt tevékenységgel és haladéktalanul töröljék a gyászoló családok jogellenesen megszerzett személyes adatait

– írta Péterfalvi Attila.

Hozzátette: a hatóság elnökeként megteszi „a szükséges és hatékony jogvédelmi lépéseket is”.

Az egyház visszautasítja Péterfalvi állításait

„A Magyarországi Szcientológia Egyház megdöbbenéssel olvasta Dr. Péterfalvi Attila, a NAIH elnökének megalapozatlan nyilatkozatait és következtetéseit, és különösen felháborodott azon a tényen, hogy egy vezető hatósági tisztviselő csupán a Ripost bulvárlap cikke alapján vonja le következtetéseit és ennek alapján utasít bárkit.

A Szcientológia Egyház mélyen együtt érez a veronai busztragédia áldozataival és hozzátartozóikkal. Az egyház nem kezel semmilyen adatot az áldozatokról és hozzátartozóikról. Úgy véljük, hogy egy ilyen tragédia során minden szervezet vagy személy alapvető kötelessége segíteni azokat, akik fizikailag vagy lelkileg megsérültek. Az egyház katasztrófa-elhárítási csapata évente több tucat helyszínen nyújt segítséget a világ minden részén, és számos elismerést érdemelt ki tisztviselők részéről, akik első kézből szerezték tapasztalataikat, és nem a sajtóból.

Másrészről visszataszító bármilyen médium részéről a segítség eszményének leértékelése, és egy ilyen tragikus eseményt és egy jó szándékú szervezetet arra felhasználni, hogy nagyobb nyilvánosságot érjen el. Mivel az érintett médiumok és a NAIH elnöke is terjesztették a megalapozatlan állításaikat, ezért természetesen számolniuk kell a jogi következményekkel is” – írták a közleményben.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport