Előd
8 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Az a cég dolgozott a veszprémi alpolgármesternek, amelyiknek a város elengedte a kötbért

2017.02.09. 15:29

Magyarázatot követel Katanics Sándor veszprémi DK-s önkormányzati képviselő Némedi Lajos fideszes alpolgármestertől, amiért a javaslatára a város megengedte, hogy egy cég ne fizessen kötbért, noha korábban erre kötelezték.

A történet lényege, hogy a veszprémi önkormányzat 2010 júliusában jóváhagyta, hogy egy építőipari cég megvásárolhasson egy 575 négyzetméternyi veszprémi ingatlant. Az adásvételi szerződésben ugyanakkor benne volt, hogy a cégnek egy éven belül közösségi helyet kell kialakítani az ingatlanon.

Csakhogy a közösségi hely nem készült el időben, de a cég mégsem fizetett kötbért. Több hónappal a teljesítési határidő lejárta után, 2011 őszén ugyanis Némedi Lajos beterjesztett egy javaslatot, amiben leírta, hogy a cég önhibáján kívül nem tudta befejezni a munkát, ezért az alpolgármester kérte, erre tekintettel hadd ne kelljen kötbért fizetnie. Az alpolgármester arra hivatkozott, hogy csúszott a szükséges településszerkezeti terv elfogadása, ezért nem tudta a  cég időben befejezni a munkát.

Igen ám, de Katanics Sándor szerint ez nem igaz, merthogy a településszerkezeti tervet a közgyűlés már azelőtt elfogadta, hogy az adásvételi szerződést megkötötték. És miután kiderült, hogy Némedi Lajos saját házában is ez a cég végzett különféle házátalakítási munkálatokat 2011-ben és 2012-ben, Katanics azonnali vizsgálatot követel.

Kerestük az ügyben Némedi Lajost. Az alpolgármester közölte: nem nyilatkozik. 

Némedi házátalakítása nem először kerül egyébként a helyi ellenzék célkeresztjébe. Tavaly a független Kész Zoltán állította, hogy információja szerint több tanú is terhelő vallomást tett Némedi Lajos ellen eltűnt közpénzekkel, illetve a politikus házfelújításával kapcsolatban. "Eljutott hozzám egy rendőrségi jegyzőkönyvrészlet, amely azt igazolta, hogy valóban van politikai szál a történetben. Kiderült, nem csupán szóbeszéd, hogy egy közérdekű bejelentő összefüggésbe hozta az eltakarított közpénzt Némedi Lajos házfelújításával. Bizonyítható, hogy több tanú is részletesen beszámolt a nyomozóknak arról, miként ment el a közpénz egy magánberuházásra" - nyilatkozta akkor Kész. 

Ugyanakkor Némedi már akkor azt nyilatkozta, hogy"hazugságokon alapuló, aljas lejárató kampányt" folytat ellene a veszprémi baloldal. Szerinte "bolsevik, kommunista módszerekkel, suttogó propagandával" terjesztik róla, hogy közpénzekből újította föl a veszprémi házát, pedig azt "családi összefogással és részben hitelből" tette meg. A házátalakítással kapcsolatos számlákat az alpolgármester aztán maga mutatta be a sajtónak, és mint most kiderült, ezek között a számlák között van annak a cégnek a számlája is, aminek a kötbérezésétől Némedi javaslatára eltekintett a városvezetés.