Lukács
9 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Idén közel 1,7 milliárdért elemez a kormánynak a Századvég

2017.02.09. 08:15 Módosítva: 2017-02-09 08:15:57

Csak az idén 1 695 450 000 forint forintért gyárthat tanulmányokat a kormánynak a Századvég Alapítvány és a Századvég Gazdaságkutató, írja a Hvg.hu a birtokába jutott szerződés alapján. A szerződést még 2015 októberében kötötte a két cég a Nemzeti Fejlesztési Minisztériummal.

A négy évre összesen 4,85 milliárdos keretösszegű szerződés a gyakorlatban annak a nagy vihart kavart 3,8 milliárdos tanácsadói megbízásnak a folytatása, amelyet az előző kormányzati ciklusban, 2011 végén nyert el a két cég, és a mostani körből kimaradó Strategopolis konzorciuma. A feladat ugyanaz, mint a korábbi megbízásnál: "magas szintű állami döntéshozatalt támogató, közvetlen kormányzati tevékenységhez kapcsolódó közvélemény-kutatás, szakpolitikai kutatással alátámasztott tanulmánykészítés és tanácsadás, illetve a hozzájuk kapcsolódó projektmenedzsment".

Az NFM szerint a korábbi együttműködés sikeres volt, ez indokolja a szerződés meghosszabbítását. A Hvg.hu munkatársa korábban az Origo, majd a Vs.hu munkatársa volt. Hosszas pereskedés után sikerült megkapnia a Századvég korábbi döntéselőkészítő tanulmányait. Ezek olykor erős kormánykritikát, megfontolandó figyelmeztetéseket, de szakmailag erősen vitatható felvetéseket és feldolgozásokat is tartalmaztak.

A fejlesztési minisztérium most is azzal utasította el az új megbízás kezdete óta készült kutatások, elemzések és a teljesítésükről szóló számlák kiadását, hogy a szerződéssel kapcsolatos koordinátori feladatokat a Miniszterelnöki Kabinetiroda látja el, tehát nem az NFM az adatkezelő. A Hvg.hu a Társaság a Szabadságjogokért segítségével ismét  bírósághoz fordult az ügyben.