Jégtorlaszt robbantottak a Tiszán

2017.02.09. 15:46 Módosítva: 2017.02.09. 17:20

A tiszai vízlépcső megvédése érdekében jégtorlaszt robbantottak fel a Készenléti Rendőrség tűzszerészei és a vízügy szakemberei a Tisza tiszadadai szakaszán csütörtökön - írja az MTI.

Ezen a szakaszon legutóbb 2003-ban alakult ki hasonló jégtorlasz, amikor az érkező jég feltöltötte a folyómedret és az erőmű üzemképtelenné vált. A mostani robbantással meglazították a jégtakarót, a jégtörő hajók pedig a következő két napban megtisztítják a jégtől a folyómedret. A Szon.hu-n láthatnak az akcióról még képeket. 

Záhony és Szabolcsveresmart között szinten jégtorlasz alakult ki, ami megemelte a Tisza vízszintjét, ott harmadfokú árvízvédelmi készültség van érvényben. A több mint húsz kilométer hosszú jégtorlasz visszafog egy árhullámot, fölötte nem érkezik újabb torlasz.

Arra készülnek, hogy ez a jég a Tisza alsó szakaszát is eléri. Az árhullám vagy feltöri az ottani állójeget, intenzív jégzajlást indítva el - ezt át kell engedni a tiszalöki vízerőművön -, vagy nem töri fel, hanem a Tisza vize olvasztja fel a jeget. A Tiszalök fölötti szakaszon több mint negyven olyan kanyarulat van, amiben torlasz alakulhat ki, közülük most harmincnál van ilyen veszély.

Speciális jégrobbantó töltet

A jégrobbantást már jogszabály is támogatja: a Készenléti Rendőrség biztosítja a tűzszerészeket és a robbanóanyagot, a vízügyi szolgálat pedig a jégtörő hajókat. A robbantáskor speciális, ammónium-nitrátot tartalmazó jégrobbantó tölteteket alkalmaztak a tűzszerészek. A jégrobbanás által keltett lökéshullámot a folyótól több száz méterre is érezni lehetett. 

A Tisza vízszintje Záhony térségében meghaladta a harmadfokú készültségi szinte, a víz a jégtorlódás mellett kilépett a hullámtérre. Záhony fölött azonban a vízszint már csökken, a jégzajlás gyakorlatilag megszűnt.

A prognózisok alapján az irányító törzs nem számol olyan jeges árvíz kialakulásával, mint amilyen 1985-ben volt.

675 kilométeren árvízi készültség

A magyarországi folyókon összesen már 675 kilométeren van érvényben árvízi készültség, többségén elsőfokú, de a Felső-Tiszán, nagyjából 28 kilométeres szakaszon már harmadfokú készültség mellett védekeznek a szakemberek - közölte az MTI.

A Tisza Záhony alatti szakaszain feltorlódott jég duzzasztó hatására a Záhony térségében az elmúlt órákban lassan tovább emelkedtek a vízszintek. Szerda este óta szinte folyamatos emelkedés volt észlelhető, melyek eredményeként csütörtökön 13 órakor 727 centiméteres vízállást észleltek. A Záhonynál valaha mért eddigi maximális érték 758 centiméter.

41 ezer hektárt borít belvíz

A belvíz miatt összesen 35 szakaszon védekeznek, tizennégy szakaszon másodfokú, huszonegy szakaszon elsőfokú a készültség. A belvízzel elöntött terület nagysága 41 700 hektár, ebből több mint 22,5 ezer hektár vetés-szántó. A következő napokban jelentős csapadék nem várható, de a lefolyást lassítani fogja, hogy a hidegfront hatására éjszakánként lefagynak az elöntések.

A legfrissebb meteorológiai előrejelzések szerint a következő időszakban szinte mindenhol maradnak az éjszakai fagyok, de a korábbihoz hasonló extrém alacsony értékekre inkább csak a Tisza keleti, északkeleti, határainkon túli, magasabban fekvő területeken lehet számítani.