Auguszta
-7 °C
0 °C

Nézőpont: Az orosz sajtó a legkevésbé kritikus Orbánékkal

DV677226 1
2017.02.09. 12:56

Elég rossz volt tavaly is Magyarország megítélése a világ több országában, derül ki a Nézőpont Intézet felméréséből, amelyben 18 ország nyomtatott és online sajtótermékeit vizsgálták, összesen több mint 13 ezer közéleti cikket elemezve.

A felmérés szerint például a német sajtóban Magyarországról megjelent cikkek 60 százaléka volt negatív hangvételű 2016-ban. De nem csak a német sajtóban írtak sok rosszat Magyarországgal kapcsolatban.

  • A pozitív hangvételű cikkek aránya mindössze 3 százalék
  • A semleges beszámolók 68 százalék
  • A negatívnak ítélt írások pedig 29 százalékot tettek ki

A kutatás szerint a Magyarországgal szembeni tavalyi intenzív nemzetközi médiafigyelem mögött már nemcsak a bevándorlási válság állt, hanem Orbán Viktor nemzetközi szerepvállalása úgy általában.

A legnagyobb megjelenésszámot a német (2511 darab), az osztrák (1824 darab) és a szlovák (1447 darab) lapok adták, arányaiban a szerb (16 százalék), az izraeli (11 százalék) és a szlovén (9 százalék) sajtó közölte a legtöbb pozitív írást Magyarországról.

A médiumok közül az olasz La Repubblica volt a legpozitívabb véleménnyel. A német lapok közül a Die Tageszeitung és a Süddeutsche Zeitung volt a két legkritikusabb.

A német mellett még az olasz és a francia sajtó is meglehetősen kritikus volt: a két országban 50 illetve 51 százalék volt a negatív hangvételű cikkek aránya, a legkevesebb negatív írás Oroszországban jelent meg (6 százalék).

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!