Az ellenzék összefüggéstelen beszédet, álomvilágot emleget

2017.02.10. 18:14 Módosítva: 2017.02.10. 18:20

Péntek délután volt Orbán Viktor 19. évértékelő beszéde, itt olvashatja összefoglaló gyorselemzésünket róla. Itt pedig azt gyűjtöttük össze, hogyan reagáltak rá eddig a pártok.

MSZP: Orbán gyáva

Gyávának nevezte a miniszterelnököt az MSZP sajtófőnöke azt követően, hogy Orbán Viktor pénteken megtartotta évértékelő beszédét. Nyakó István kijelentette: a kormányfő nem nézett szembe a magyar valósággal. 

Kifogásolta, hogy Orbán Viktor nem beszélt az embereket foglalkoztató problémákról, az ingyenkonyhák előtt kígyózó sorokról vagy arról, hogy a családok otthonai helyett miért a stadionok füvét melegítik. Arról sem szólt az embereknek - folytatta -, hogy hová rakta a gáz és a villany világpiaci árának csökkenéséből eredő hasznot, de az orvoshiányról vagy a kórházak rossz állapotáról sem beszélt. 

Szerinte Orbán Viktor "saját pénztárcájaként használja" Mészáros Lőrinc és Garancsi István vállalkozókat, Magyarország pedig 2016-ban kilépett abból az európai összefogásból, amely a korrupció ellen mozgósította volna a tagállamokat.

Hová tűnt 600 ezer magyar honfitársunk? - tette fel a kérdést, kijelentve: Magyarországra nem jönni akarnak Európából, hanem menekülnek innen, mert mind versenyképességben, mind jövedelmekben lemaradtunk még a visegrádi országoktól is. 

Jobbik: Szélkakas és korrupció

A Jobbik szerint sok minden kimaradt a kormányfő évértékelő beszédéből, Orbán Viktor nem szólt a politikai ellenfelei elleni lejárató kampányokról és a korrupcióról sem.

Volner János frakcióvezető azt mondta, Orbán Viktor nem szólt arról, hogy aljas és bírósági ítéletekkel bizonyított módon lejárató kampányokat rendelt meg politikai ellenfelei ellen, ami keresztény és jó érzésű emberhez méltatlan, és ezért Magyarországtól kell bocsánatot kérnie.

A kormányfő nem beszélt arról, hogy "a korrupciót is csúcsra járatta", aminek az ügyészség nem találja a nyomát, miközben a Fidesz körüli politikusok tobzódnak a közpénzben - fogalmazott. Volner János szerint a magyar gazdaság teljesítményét alapvetően meghatározzák az uniós támogatások, a külföldön dolgozók hazautalásai és a járműipari cégek.

Úgy vélte, Orbán Viktor hazudott, amikor azt állította, hogy Magyarország jövője biztosítva van, hiszen a magánnyugdíj-pénztári vagyon eltűnt. Mint mondta, a miniszterelnök kínosan kerülte az egészségügy helyzetét, amellyel nem tudott és nem is akart megbirkózni a kormány. Orbán Viktor ugyancsak megkerülte a történelmi mélypontra süllyedt oktatásra vonatkozó észrevételeket - közölte.

A jobbikos politikus úgy látja, furcsa volt, hogy az ostorozza a liberális társadalmat, aki korábban maga is Soros György ösztöndíjasa volt. Orbán Viktor "a magyar politika legnagyobb szélkakasa", aki a szöges ellenkezőjét vallja annak, amit egykor hirdetett - mondta Volner János.

DK: összefüggéstelen beszéd

A kormányfő állítólag évértékelőt tartott ma, de ez nem az volt, hanem esetenként zagyvaságoktól hemzsegő, összefüggéstelen beszéd - mondta Niedermüller Péter, a Demokratikus Koalíció alelnöke. 

A DK politikusa szerint a miniszterelnök arra vállalkozott, hogy számot ad kormánya munkájáról, beszámol a társadalom állapotáról és jövőképet nyújt, de ebből nem teljesített semmit. Nem beszélt sem a kormány tevékenységéről, sem az EU-s konfliktusokról és az oktatáspolitika kudarcára rávilágító legutóbbi PISA-felmérés eredményeit sem említette meg. A korrupcióról és azokról a fogyatékkal élőkről sem esett szó, akiket ki akarnak zárni a munkanélküli segélyből.

Niedermüller szerint a kormányfő semmilyen felelősséget nem vállal azért a "garázdálkodásért" amit az elmúlt években elkövetett és súlyos képet fest Magyarországról. A politikus szerint Orbán hazudik és csak a gazdasági holdudvarát segíti. Kijelentette: a demokratikus ellenzék egészen más országot, jövőt kíván, gondoskodó, nyitott, szolidáris Magyarországot akar.

LMP: Fenéket erősödik

Gál József, az LMP párt szóvivője szerint Orbán Viktor gyengeségben tartja az országot, hogy azt mondhassa: ő menti meg a magyar népet.

A fenéket erősödik Magyarország

- mondta a szóvivő az újságíróknak. Inkább alárendelődik az orosz és Wall Street-i érdekeknek, valamint a magyar oligarchák érdekeinek. Az LMP politikusa az ország legnagyobb problémájának azt ítélte, hogy a bérek kisebb ütemben növekednek, mint a fideszes oligarchák bankszámlái és amíg ez így van, addig Magyarországon nincs jövő.

Gál szintén kifogásolta, hogy a kormányfő nem foglalkozott az ország problémáival, melyek megoldása érdekében elődeihez hasonlóan ő sem tesz semmit.

Kitért arra is, hogy szerinte bizonyos kérdésekben a nép kezébe kell adni a döntést, valamint ha a migráció kérdésében ki tudta írni a kormány a népszavazást, tegye ezt az olimpiai pályázat esetében is.

MLP: Álomvilág

A Magyar Liberális Párt is reagált az évértékelésre. Szerintük megdöbbentő és szomorú, hogy Orbán Viktor sikerként próbálja meg eladni az elmtúl évek kormányzásának teljes kudarcát és szintén kifogásolták, hogy a miniszterelnök csak a valós problémákkal nem foglalkozott.

Szerintük az Orbán-kormány alatt Magyarország sereghajtóvá vált a régióban a gazdaság, egészségügy és oktatás szempontjából is, korrupcióban azonban tényleg a világ élvonalába tartozik. Kiemelték, Orbán Viktornak nincs mire büszkének lennie, és ideje lenne szembenéznie a rideg valósággal: Magyarország évről évre rosszabbul teljesít, ezért pedig elsősorban ő a felelős.

KDNP: Felelős és magabiztos kormányfő

Harrach Péter, a KDNP frakcióvezetője egészen másként látta a beszédet. Szerinte egy felelős és magabiztos miniszterelnök szólalt fel, aki tudja mit akar, látja a feladatokat és ismeri az eszközöket.

Harrach az MTI-nek nyilatkozva a beszédből kiemelte a valódi szabadság és az ebből fakadó önrendelkezés gondolatát. Szerinte Orbán Viktor szembeállította a pc-demokráciát és a vitaalapú demokráciát, és míg előbbi gúzsba köt a tabukkal és diktátumokkal, addig a másik az emberek véleményére kíváncsi.

A megvalósítandó célok közül a patrióta nevelést emelte ki, valamint kitért arra, hogy bár a KDNP nem tartozik a "notórius verekedők közé", örömmel vesz részt az önvédelmi küzdelmekben. Ezek közé sorolta az energia- és adópolitika nemzeti kereteken belül tartását és a már elért eredmények védelmét. Emellett szólt a migráció elleni védekezés fontosságáról is.

Fidesz: Fontos kérdések

Halász János, a Fidesz frakció szóvivője szerint a miniszterelnök által meghirdetett új nemzeti politika jelzi, milyen fontos kérdésekről van szó, hiszen meg kell védeni a magyar emberek közös eredményeit. Halász úgy gondolja, Orbán fontos kérdésekről beszélt, köztük azokról a támadásokról is, melyeket ki kell védeni, s melyekben nem lehet az ellenzék támogatására számítani. 

Nem lehetett az ellenzékre számítani a migránsok kérdésében és a rezsicsökkentésnél, de még Brüsszel támadásainál sem. A politikus szerint az ellenzékre ma sem lehetett számítani, hiszen míg ők az utcán fütyültek és hangoskodtak, a Fidesz, a KDNP és ez a közösség az ország előtt álló feladatokról beszélt péntek délután.