Pandora, Gabriella
-3 °C
3 °C

Most akkor hány aláírás kell a népszavazáshoz?

2017.02.10. 11:39
A CÖF szóvivője vitatja, hogy elég lesz a 138 ezer aláírás a budapesti népszavazás kiírásához. A választási iroda nem tervezi emelni a küszöböt, de bárki megtámadhatja a döntést.

Eddig úgy könyvelte el mindenki, hogy 138 ezer aláírás kell a budapesti olimpiáról szóló népszavazás kiírásához. A Momentum Mozgalom is ezt a határt lőtte be, jövő csütörtökig gyűjthetnek, hogy meglegyen ennyi érvényes aláírás.

Csütörtökön azonban érdekes nyilatkozatot tett a CÖF szóvivője, ifjabb Lomnici Zoltán alkotmányjogász. A Magyar Időkben azt írta, hogy mivel nemcsak az állandó lakosok, hanem a bejelentett budapesti lakcímmel rendelkezők is szavazhatnak, "szakmai viták zajlanak, hogy a szükséges aláírások száma változni fog-e ezzel párhuzamosan.

A meccs sportnyelven szólva még messze nem lefutott.

Ez arra utal, hogy a CÖF vitatni fogja, hogy valóban 138 ezer aláírás összegyűjtése elég a népszavazás kiírásához. Az ügyben legilletékesebb Fővárosi Választási Iroda viszont azt mondta az Indexnek, hogy az eddig ismert 138 ezres határ az érvényes.

A törvény szerint az önkormányzat rendeletben határozhatja meg, hány aláírás kell a helyi népszavazás kiírásához, de ez a szám nem lehet kevesebb a választópolgárok 10 százalékánál, és nem lehet több a választópolgárok 25 százalékánál. A Fővárosi Önkormányzat 2014-es rendelete a határt legalább tíz százalékában határozta meg.

A központi névjegyzékben 1 385 262 budapesti szerepelt 2017. január 10-én, amikor jogerősen hitelesítették a népszavazási kérdést. Ez azt jelenti, hogy ennek a tíz százaléka,

138 526 + 1 érvényes aláírás kell a budapesti olimpiás népszavazás kiírásához.

A Fővárosi Választási Iroda, illetve a Fővárosi Választási Bizottság ezt a számot nem fogja módosítani - írta az Indexnek a választási iroda. "Az esetleges jogorvoslati fórum döntését ugyanakkor a Fővárosi Választási Irodának nem áll módjában megelőlegezni" - tették hozzá. Vagyis ha a CÖF az aláírások leadása után kifogással ér, érdekes jogi vita kezdődhet, amely elmehet egészen a Kúriáig.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?