Erik, Alexandra
8 °C
18 °C

Orbán: Fekete bárányok voltunk, sikertörténet lettünk

Orbán Viktor 19. évértékelője

Vége
HUSZ8020
Index
2017.02.10. 17:04
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
 • Orbán öt nagy támadást vázolt fel a világértékelőjében

  Brüsszelt, Soros Györgyöt és a liberalizmust ostorozta keményen Orbán Viktor az idei évértékelőjében. A kormányfő inkább a világ ügyeivel foglalkozott, a hazai ellenzékre, tüntetőkre szót sem vesztegetett. Összefoglaló elemzés öt pontban.

 • Juhász: Orbánnal csak óbégatva, böfögve vagy sípolva lehet beszélni
 • Egy beszéd, 13 év. Néhány kiragadott kép Orbán Viktor évértékelőiből. Az első kép 2004-es, az utolsó pedig a mai beszéden készült:

 • A magyarok eleget szenvedtek, a bizonytalan, tehetetlen, „böszme” vezetőktől, akik azt magyarázták, mit miért nem lehet, a körülményekre hivatkoztak. Az önsajnálat a legrosszabb. Égre emelt tekintettel magunkat sajnálni, másokra mutogatni és akadályozni azokat, akik tesznek valamit, ez az, ami a szocialista kormányzást jellemezte.

  Az önsajnálat kultúrájából mostanra sikerült átlépni a cselekvés kultúrájába.

  Nincs módunk középszerűnek lenni, idézte Márait Orbán Viktor, és szavai szerint ez a magyar politika alapelve is.

  A jó kormányzás úgy viszi el a célhoz az embereket, hogy amikor odaértek, úgy érzik, ehhez nem is volt szükség a vezetőikre. 

 • Azt mondta, hogy az elégedetlenség hangjai miatt soha nem szabad megsértődni, mert „a sértődött miniszterelnökök nem nyújtottak felemelő látványt", viszont elbizonytalanodni sem szabad.

 • Szerinte ebben az öt kérdésben egyértelmű választ kell adni, ha Magyarországot győztes országnak akarják 2017-ben is. Mindegyik mögött a nemzetek önrendelkezési joga húzódik meg, mondta. Szerinte kérdezniük kell, maguk mellé kell állítani az embereket, hogy a magyarok „ne hagyják, hogy a fejük felett döntsenek róluk".

 • Orbán Viktor szerint a nemzeti politikának 5 súlyos kérdésre kell válaszolnia:

  1. Brüsszel meg akarja tiltani a rezsicsökkentést. Meg tudjuk-e védeni ezt, ragaszkodjunk-e ármegállapítási jogunkhoz?
  2. A migráció napirenden marad, sok menekült korlátlanul utazhat Európában. Őrizetbe vegyük-e őket, amíg jogerős döntés nem születik róluk? 
  3. A nemzetközi szervezetek aktivitása erősödik. Titokban külföldi pénzekkel akarják befolyásolni a magyar politikát. Engedünk-e az átláthatatlan külföldi befolyásolási kísérleteknek? Nem a másoknak segítő civil szervezetekről van szó, hanem nemzetközi szervezetek fizetett aktivistáiról. Olyan nagytestű ragadozók úsznak a vízben, mint Soros György és szervezetei. Akarunk-e tiszta vizet a pohárba? Akarunk-e átláthatóságot ebben?
  4. Brüsszel újabb gazdasági jogosítványokat akar magának, szociális pillér néven. Akarjuk-e nemzeti hatáskörben tartani az adópolitikát?
  5. Brüsszel támadás alá veszi a munkahelyteremtő támogatásokat. A nemzetek dönthessék-e el, hogy akarnak-e ilyen támogatásokat adni a vállalkozásoknak? 
 • Neveljük-e a gyerekeket hazafias érzelmekre és patrióta gondolkodásra? Vajon nekik is olyan szenvedélyük lesz a hazájuk, mint nekünk? Csak akkor maradhatunk meg független nemzetként, ha a nemzetünket szeretjük.  

 • „Most kell szerénynek lenni, mert most van mire" – mondta azonban a jövőre nézve. Azt mondta, nemcsak a holnappal, hanem a holnaputánnal is kell foglalkozni, az a kérdés, mi lesz a magyarokkal tíz-húsz év múlva. Szerinte van összefüggés abban, hogy „képes-e hinni egy nemzet önmaga jövőjében, és hogy hány gyereket akarnak felnevelni". Mint mondta, öregedésnek indult népből is lehet fiatal, csak akarni kell.

 • 2013 és 2017 között átlagosan 50 százalékkal emelkedik a pedagógusok keresete, nő az orvosok, ápolók fizetése is, 71 kórházat újítottak fel, 23 rendelőintézetet építettek, sokat felújítottak. Fontos külkereskedelmi megállapodásokat kötött Magyarország. A holnap miatt nincs okunk idegeskedni. 

 • Orbán azt mondta, hogy a határokat megvédik, a közbiztonságot kézben tartják, a rendőrség eredményes. „A katonáink várják, hogy újra Kelet-Európa meghatározó méretű hadseregében szolgálhassanak."

 • Juhász Péter, az Együtt elnöke azzal kezdte beszédét, hogy meglepő, hogy ennyien vannak a tüntetésen, ez ötször annyi, mint amennyire számított. Ez meglehetősen fura, mert kb. 100-150 ember volt mindössze (rendőrökkel és újságírókkal együtt).

  Elmondta, hogy a füttyszó nagyon fontos, mert Orbán Viktorhoz ma már máshogy nem lehet eljutni. Választhatnák az óbégatást vagy a böfögést is, de ők inkább maradnak a füttyszónál.

  Azzal zárta le a beszédét, hogy egészséges, nyitott, sokszínű társadalmat akarnak.

 • A magyarok jövője biztosítva van, és ezért mi dolgoztunk meg. Adósságunkat folyamatosan ledolgozzuk, a bérek emelkednek, hamarosan mindenkinek lesz munkája. Magyarországon egy gyerek se nőjön fel úgy, hogy nem látja a szüleit dolgozni, hirdette meg Orbán. 

 • Ehelyett becsüljük meg a jól elvégzett munkát és az itt dolgozókat. A takarítónőket, útkaparókat, a culágereket is tisztelni kell. Ezért emeljük a minimálbért.  

 • „Az igazi menekülteket be fogjuk fogadni" – mondta. Majd a közönség derültségére a hollandokat, franciákat, németeket említette, „rémült politikusokat, és újságírókat, akik az otthon elvesztett Európájukat nálunk akarják megtalálni"

 • Sikerült leküzdeni a munkanélküliséget, erősíteni a családok támogatását, csökkenteni az adókat, nem szorultunk IMF-hitelre. Sikerült megállítani a menekülteket, pedig azt mondták, ezt nem lehet. 

  Fekete bárányok voltunk, sikertörténet lettünk.

 • Újra kellett újra meghúzni a politika és a gazdaság, az állam és a piac közötti határokat, hogy a rendszer ne inogjon meg. A politika stabilitása most a legfontosabb, mondta Orbán. Amikor megingott a politika, abból a történelemben nem származott jó dolog, különösen nem nálunk.  

 • Orbán rátért Magyarországra, amit szerinte az európai és nyugati folyamatokban érdemes szemlélni. „Mi már túl vagyunk a lázadáson" – mondta. Szerinte a magyarok az elsők között, talán legelsőként lázadtak fel 2010-ben, ők pedig hét év alatt felépítették a NER-t.

 • A helyszínen megjelentek az olimpiaellenes népszavazás standjai is, ahol aláírások gyűjtése mellett ingyensípot is osztogatnak az embereknek.

  img 4016
  Fotó: Tenczer Gábor
 • Orbán szerint a globalista politika urai a nemzeteket hibáztatják, nem adják fel hadállásaikat. Ahol nem ők nyernek, arról az országról kihirdetik, hogy ott megszűnt a demokrácia. Ha az elégedetlenek nem fogják be a szájukat, megbélyegzik, elítélik és kitagadják őket. Nem kell csodálkozni, hogy ha így megy tovább, Európa választói kiakolbólítják a kormánypártjaikat a hatalomból.

 • Orbán azt mondta, hogy a szembenállások már évek óta értek, de mostanra az elégedetlenség lázadásba fordult. Szerinte ez arra vezethető vissza, hogy „az érvelésalapú demokrácia helyét a korrektségalapú demokrácia vette át" Nyugaton, a politikai korrektséget pedig a nyitott társadalmak gondolatrendőrségének nevezte.

 • A nyitott társadalomban a hatalmat és a nyilvánosságot a médiagurukhoz irányítják, a kultúrákat méretre vágják, hogy áruvá tehessék, a rókákat beengedik a tyúkólba, hogy szabadon versenyezhessenek. 

 • Én '85 óta olvasom a Népsportot, Nemzeti Sportot, Orbán nyilván régebben kezdte. Vannak mondatok a mostani beszédben is, amik visszaköszönnek a lapból, ahogy mások nem beszélnek, csak a sportos újságírók:

  Ahogy a pesti flaszteren mondják: pacekba'.

  A másik meg:

  Ahogy a fociöltözőkben mondják: meleg a pite.

 • Mintegy száz ember gyűlt össze a Lánchíd utca elején, ahol az Együtt a beszédeket tartja. A fütyülők is átvonultak ide, és az első felszólaló, Szigetvári Viktor, az Együtt Országos Politikai Tanácsának elnöke egyből magyarázatot is adott arra, hogy miért fütyülnek az országértékelés alatt. Idézem:

  Orbán Viktor ellopja a hazánkat, és keletre visz minket nyugat helyett.

 • A jövő sötét árnyékot vet a jelenre. Ezt nem a kelet-európai vagy az orosz propaganda mondja, Nyugaton is így érzik. A középosztály fellázadt a vezetői ellen.  

 • Fellázadtak, akiktől el akarták venni a nemzetüket és a hazájukat. Ez éledt fel az USA-ban, az Egyesült Királyságban, Hollandiában vagy Franciaországban. Mi ütött azokba, akik a menekültek tömeges befogadásáról, a globalizációról beszélnek? A jólét elvette az eszüket? Nyugat-Európa elit klubjaiban nem fogadják el, hogy ezek az emberek nyíltan megmondják a véleményüket szépítés nélkül, csak úgy pacekra.

 • Orbán példaként sorolta a brexitet, az amerikai elnökválasztást, az olasz népszavazást, és a magyar népszavazást is. Szerinte 2016-ban fellázadtak azok, akiket nem szoktak megkérdezni, akiknek nem lehetett hallani a hangját, akik gyengének és kiszolgáltatottnak látszottak, és „a politikai korrektség keretében szájzárat kaptak."

 • A történelem kilépett a számára kijelölt medréből. Vannak vágyaink, terveink, gondolataink. Nem szeretjük, ha meg akarják mondani nekünk, hogy mit kellene tennünk.  

 • Azt tanították, hogy ha nem akarunk reménytelenül lúzerek lenni, akkor szokjunk rá a liberális ízekre. 

 • A beszédét megkezdő Orbán szerint a 2016-os év nem volt unalmas, és 2017 is izgalmasnak ígérkezik. Szerinte egy két-éve még senki sem gondolta volna, hogy a történelem majd ilyen irányt vesz, és „fityiszt mutat" mindenkinek, aki azt hitte, hogy a globális-liberális világrend megváltoztathatatlan.