Jenő
-2 °C
6 °C

Botka az LMP-vel egyeztet először Orbán leváltásáról

DBZOL20160319001
2017.02.13. 11:02 Módosítva: 2017-02-13 11:06:31
A héten elkezdi a tárgyalásokat a többi ellenzéki párttal Botka László szegedi polgármester. Az MSZP miniszterelnök-jelöltje azt mondta az Indexnek, hogy elsőként az LMP-vel tárgyal.

Zárt ajtók mögött, informálisan már egyeztetett Botka László több baloldali vezetővel a lehetséges 2018-as összefogásról. A héten pedig az MSZP miniszterelnök-jelöltje Molnár Gyula pártelnökkel közösen hivatalosan is megkezdi a tárgyalásokat a baloldali pártokkal az együttműködésről – értesült az Index.

Botka László kérdésünkre megerősítette az egyeztetések tényét, ezekről – korábbi ígéretének megfelelően – nem kívánt részleteket elárulni. Annyit viszont elmondott, hogy valóban a héten kezdődnek a hivatalos tárgyalások, és

elsőként az LMP vezetőivel kezdeményezünk megbeszélést a kormányváltásról.

Fordulat lehet a Botka–LMP-összefogás

Az LMP-vel való egyeztetés elég nagy fordulatot jelent a baloldali összefogás-történetben, és Botka miniszterelnök-jelölti esélyeit illetően. Ugyanis ha Botkának sikerülne bevonnia az LMP-t az együttműködésbe, növekedne az alkupozíciója a többi párttal szemben, és persze az esélye is 2018-ban. Mint ismert, az LMP 2014-ben kimaradt az összefogásból.

Bár jelenleg nem valószínű, hogy az LMP el tudja fogadni Botka feltételeit, különösen a közös listát, hiszen a párt már döntött arról, hogy külön indul a 2018-as választáson. Egy Botka–LMP-összefogás viszont ezt felülírhatja, és kész helyzet elé állítaná a többi párt vezetőjét is. 

Hadházy Ákos, az LMP társelnöke az Indexnek megerősítette, hogy le fognak ülni Botkával, és felidézte, ő mindig azt mondta, hogy az ellenzéki vezetőknek le kell ülniük, és tárgyalniuk kell egymással,

Hadházy Ákos már azon a hetekkel ezelőtti megbeszélésen is jelen volt, amelyre nem hívták meg Gyurcsány Ferencet. A DK elnöke ezt szóvá is tette a királycsinálózós évértékelőjén, és ellene irányuló „cselszövésnek” nevezte. Botka az elmúlt napokban Gyurcsánnyal és a DK-sokkal nem is egyeztetett a háttérben. 

Megkérdeztük Botkától, kikkel tárgyalt pontosan az elmúlt napokban. A politikus sejtelmesen csak annyit mondott:

mindenkivel, akivel biztosított a győzelem esélye.

A hivatalos tárgyalásoknál azonban nyilván megkerülhetetlen lesz a DK. Botka korábban kijelentette, hogy márciusig szeretné lezárni az egyeztetéseket. Ez azt jelenti, hogy nem ismétlődne meg a 2013–14-es összefogás-vita, amikor az MSZP és az Együtt, Mesterházy Attila és Bajnai Gordon, majd később Gyurcsány is becsatlakozott, majdnem egy évig a nyilvánosság előtt vitatkozott az együttműködésről. A megállapodás végül 2014 januárjában született, és ismerjük a végeredményt: Orbán Viktor kétharmaddal nyert.

Botka feladata most mindenesetre nem lesz egyszerű, ugyanis a DK, az Együtt, a Párbeszéd és az LMP számára is van olyan feltétele, amelyet a pártok nem tudnak elfogadni. Ebben a cikkünkben részleteztük.

Botka szombaton zászlót bont

Botka László a tárgyalások mellett a héten egy rendezvényen beszédet mond, és felvázolja programját. Erről korábban azt mondta, hogy „új igazságosságról” fog szólni, és részletes vitát szeretne róla.

A 168 Órában pár héttel ezelőtt írt már erről Botka. Úgy fogalmazott: „Az orbáni autoriter állam alternatívájaként az egyenlőség átfogó eszményén alapuló, sikeres baloldali állam vízióját kínálom. Az egyenlőségelvű politika három pillére az esélyegyenlőség, a relatív vagyoni egyenlőség és az egyenlő állampolgárság elve.” Botka várhatóan ezt fejti majd ki szombaton a nyilvánosság előtt.

Borítókép: Balogh Zoltán / MTI

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?