Nándor
8 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Miért nem tudnak megtanulni egy nyelvet a gyerekek az iskolában?

2017.02.13. 12:07 Módosítva: 2017-02-13 12:09:42

A gyerekek az általános- és a középiskolában közel ezer órát tanulnak idegen nyelvet, van megfelelő tanterv, csoportbontás, jelentős részük mégsem tudja letenni a középfokú nyelvvizsgát az érettségiig. Légrádi Tamás, a Nyelviskolák Szakmai Egyesületének elnöke az M1 aktuális hétfői műsorában azt mondta: ezek a keretek lehetővé tennék a B2-szintű nyelvvizsgának megfelelő tudás megszerzését,  az ehhez szükséges körülmények azonban még nincsenek meg. 

A kormány 2014 decemberében bejelentette: 2020-tól a felsőoktatásba csak az vehető fel, aki legalább középfokú (B2 szintű) nyelvvizsgával rendelkezik.

Légrádi szerint kérdéses a közoktatási nyelvtanítás hatékonysága. Egy magán nyelviskolában a diákok 400-500 óra alatt elérik a középfokú szintet, miközben a közoktatásban ez kétszer ennyi óraszám mellett sem mindig sikerül. 

A nyelvérzék hiánya nem lehet akadálya a B2 szint elérésének, legfeljebb ilyenkor több időre van szüksége a diáknak, mondta Légrádi. Sokkal fontosabb a  nyelvtanulásban a motiváltság. Az egyesület vezetője szerint  például az egyes iskolákban évente cserélődő nyelvtanárok, miatt nem állt össze teljesen, hogy fogják biztosítani a gyerekeknek az iskolák a későbbi felvételihez szükséges nyelvtudást.

A Nyelviskolák Szakmai Egyesületének elnöke úgy látja: először fel kellene mérni a helyzetet, mert a végeredmény szempontjából több kétséges tényező, így a tanárok motiválása, felkészítése, szabadsága, a nyelvoktatás kezdete is megvitatásra vár.