János sosem akarta kipróbálni, milyen, amikor helikopterrel mentik ki egy elszabadult kompról

2017.02.14. 11:17 Módosítva: 2017.02.14. 13:35

Hétfőn a Tisza felső szakaszáról érkezett zajló jég Tiszacsegénél elsodort egy kompot, rajta az éjjeliőrrel. A hajót 500 méteren át sodorta a Tisza, majd a jégtáblák közé szorult. A szakemberek attól tartottak, hogy a jégmozgás összeroppantja a kompot, ezért a honvédség helikoptert küldött a helyszínre, és kimenekítették a férfit.

Az ATV a helyszínen volt, amikor elszabadult a komp, így megmentése után interjút tudtak készíteni Jánossal, az éjjeliőrrel:

Tiszafüred felé közelít a jeges ár

A Tiszántúli Vízügyi Igazgatóság (Tivizig) továbbra is harmadfokú árvízvédelmi készültséget tart fenn a Tisza bal partján Tiszafüred és Tiszakeszi között a folyón érkező zajló jég zavartalan levonulásának biztosítása érdekében, írja az MTI. A torlódott jég fokozatosan halad Tiszafüred felé.

A felsőbb szakaszokon a Tisza folyamatosan apad, minden vízmércén készültségi szint alatti vízállásokat mutat, ezért a Felső-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság (Fetivizig) hétfő este valamennyi védelmi szakaszon az árvízvédelmi és jégvédekezési készültséget megszüntette. Megszűnt a védelmi készültség a Szamoson, a Túron, a Krasznán és a Lónyay-főcsatorna torkolati szakaszán is.

Az Országos Műszaki Irányító Törzs jelentése szerint árvíz ellen összesen 446 kilométeren védekeznek, ebből 198 kilométeren - a Felső- és a Közép-Tiszát, a Sajót, a Rima-patakot, a Csincse-patakot, az Eger-patakot és a Laskó-patakot érintően - harmadfokú a készültség.