Jogsértőnek találja az ombudsman az idei szakmai érettségit

2017.02.14. 17:59

Még január végén fordult nyílt levélben a döntéshozókhoz és a nyilvánossághoz tíz szakképzésben tanuló diák, írja a Kettős Mérce. Levelükben a kötelező szakmai érettségivel kapcsolatos problémákat vetettek fel:

  • csak 2016 decemberében derült ki, hogy milyen tantárgyakat, milyen szinten, milyen feladattípusokkal kérnek majd számon,
  • az állandó átszervezések és a tanárhiány miatt rengeteg szakmai óra elmaradt,
  • a diszlexiások és egyéb, tanulási nehézséggel küzdő tanulók sok esetben nem élhetnek az őket megillető felmentésekkel,
  • úgy emelték meg az idegen nyelvi érettségi követelményszintjét, hogy ahhoz, nincsenek gyakorló-könyvek, minta-feladatsorok. 
Ez az utolsó probléma 30 000 diákot, vagyis az összes érettségizőt sújtja.

A diákok leveléhez eddig több mint háromezer fő csatlakozott, ebből 800-an érintettek közvetlenül, ők 2017-ben a szakképzésben érettségiznének.

A Független Diákparlament az összes érintetthez eljuttatta a diákok kérését. 

  • A Nemzetgazdasági Minisztériumból semmi válasz nem érkezett,
  • Az EMMI-ből Balog Zoltán nem válaszolt,
  • Palkovics László, közoktatásért felelős államtitkár elutasító választ küldött.

A levélben foglaltakat támogató diákok, szülők, pedagógusok és szakértők ezért február 10-én személyesen mentek el az EMMI-be, de Balog nem fogadta őket, így Palkovicsnak adták át a kinyomtatott levelet és az aláírásokat, ám az államtitkár ismét elutasította őket. 

Fogadta viszont a diákokat az oktatásügyi ombudsman, Aáry-Tamás Lajos,

aki elismerte a panasz jogosságát, a jogsértés tényét.

Hasonlóan nyilatkozott még a múlt héten Székely László, alapjogokért felelős ombudsman, aki szerint a szakgimnáziumi rendszer bevezetése és a továbbtanulás nyelvvizsgához való kötése sérti a diákok alapjogait.

A diákok most azt szeretnék elérni, hogy az ötödik érettségi tantárgy szabadon választható legyen, és halasszák későbbre a nyelvi érettségi átalakítását. Aáry-Tamás viszont csak annyit tehet, hogy megállapítja a jogsértést, és indítványozza az ügy mielőbbi megoldását államtitkári és minisztériumi szinten. A megoldáshoz viszont törvénymódosítás lenne szükséges, amihez össze kellene hívni a parlamentet. 

Ugyan volt már rá példa, hogy meghosszabbították az érettségire és a felvételire való jelentkezést, hogy a vizsgákkal kapcsolatos anomáliákat enyhítsék, ám most február 15-én lejár a határidő.