Kicsit gatyába rázták a Keleti nemzetközi jegypénztárát

2017.02.14. 15:38

Múlt héten a Magyar Közlekedési Klub tragikomikus fotósorozatban vette végig az összes hibát, kínos sufnimegoldást, amit kiszúrtak a Keleti pályaudvar nemzetközi jegypénztárában. Volt A4-es lapra rajzolt tájékoztatás, galambürülékes, rozzant vagy hiányzó ajtó, szedett-vedett székek, elavult vasúti térkép. Talán a legszebb találatuk az volt, hogy a pénztárnál egy hevenyészett térképpel igazították el az utasokat a legközelebbi Copyguruig, hogy ott nyomtassák ki a jegyüket.

16508264 1200621369974741 8087371202767372542 n
Fotó: Közlekedési Klub

A poszt kapcsán egy hete megkerestük a MÁV-ot, mit szólnak a kritikákhoz, mi az a Magyar Közlekedési Klub észrevételei közül, amit maguk is problémának tartanak, és tervben van-e változtatás. Pénteken meg is kaptuk a választ a MÁV kommunikációs igazgatóságától. Eszerint:

  • A Keleti pályaudvaron, a MÁV-START személyes ügyfélszolgálati irodájában (főbejáraton belépve jobbra) üzemel nyomtatási célra is szolgáló, az ügyfelek, utasok által használható számítógép, ahol lehetőség nyílik az online előre megvásárolt, de otthon ki nem nyomtatott, pdf formátumú jegyek nyomtatására, valamint utazási információk, menetrendek nyomtatására egyaránt.
  • A nemzetközi pénztár mellett található „self-service” pontot a MÁV-START hamarosan átalakítja, oly módon, hogy a nemzetközi információ átkerülhet a jelenlegi helyéről a nemzetközi jegypénztár mellett működő önkiszolgáló jegyvásárlási pontra. Így az állandóan jelenlévő munkatárs segítségével az utasok gördülékenyebben tudják majd használni az online felületeinket, ígérték.
Eltűntek a falról a cetlik
Eltűntek a falról a cetlik
Fotó: Magyar Közlekedési Klub

Azt is hozzátették, hogy a felvételi épület teljes felújításakor rendeződik a nemzetközi jegypénztár környezete, új, modern váróterem is épül. "A Keleti pályaudvar esetében rövidesen megérkezhet a felhatalmazás a teljes renoválás tervezésének megkezdésére" - írták.   

A MÁV válasza szerint mivel az épület állami tulajdonban lévő, teljes felújításra szoruló kiemelt műemlék, "egy-egy ajtó felújítása, a falfelületek egységes rendbetétele restaurátori tervezést és kivitelezést igénylő, örökségvédelmi engedély köteles beavatkozás lenne". "A műemlékvédelmi szempontok és a kiemelt építészeti érték megköveteli, hogy

foltszerű javítások helyett az ilyen jellegű beavatkozások az épület egészére kiterjedő felújítás keretében valósuljanak meg, ezért a napi üzemeltetéshez kapcsolódó – hibaelhárító jellegű – javításokkal az összképet látványosan befolyásoló eredményt sajnos nem lehet elérni

- fogalmaztak. Megjegyezték még azt is, hogy a Magyar Közlekedési Klub fotóin látott aládúcolt, régi nemzetközi pénztár jelenleg teljesen körülzárt építési terület, itt kormányablakot alakítanak ki, ami nyár végén nyílhat majd meg.

A "no waiting room" felirat is eltűnt, ezek szerint már lehet várakozni a helyiségen belül is
A "no waiting room" felirat is eltűnt, ezek szerint már lehet várakozni a helyiségen belül is
Fotó: Magyar Közlekedési Klub

A Magyar Közlekedési Klub mindenesetre pénteken, négy nappal az eredeti posztja után jó hírekkel állt elő. "Úgy tűnik, hogy megtette a hatását a múltkori képgalériánk, és a MÁV nekiállt rendet tenni a nemzetközi pénztárban. A legvállalhatatlanabb hirdetményeket leszedték, sőt információink szerint az ügyfélszolgálaton már lehet díjmentesen pdf-es jegyet nyomtatni" - írták, és ki is posztoltak bizonyítékul egy újabb csokor képet.