Először kirúgta, most beperli a tudásközpont vezetője a jogásznőt

2017.02.15. 12:58

Úgy tűnik, nem volt elég Antall Péternek, a néhai miniszterelnök fiának, egyben az apjáról elnevezett kutatóintézet vezetőjének, hogy kirúgta volt irodavezetőjét. Most munkaügyi pert is indít ellene.

Szert Boglárkát, az Antall József Tudásközpont (AJTK) volt munkatársát január végén bocsátották el. Az ügy előzménye, hogy Szert tiltakozott Antallnál, amiért az igazgató megfeddte az egyik kollégáját, aki a Facebookon politikai véleményének adott hangot (lájkolta az olimpiaellenes népszavazást). Később kiderült, hogy Antall az AJTK belső csoportjának FB-oldalán lényegében megfenyegette a munkatársakat: mivel az összes pénzük a Miniszterelnökségtől jön, ha a kollégák posztjaikkal, lájkjaikkal az olimpiát támadják, politikailag önállósodni akarnak, szívesen aláírja a kilépő papírjukat.

Az AJTK sokáig nem nyilatkozott, és csak annyit közöltek, hogy a központban a „szervezeti és személyzeti struktúrát” érintő átszervezés zajlott. Ehhez képest Antall Péter az ATV-nek adott interjúban ma egy új verzióval jött elő.

  • Munkaügyi pert indít a felmondását töltő Szert ellen a nyilatkozatai miatt.
  • Az elbocsátás nem megtorlás volt, az irodavezetőt már tavaly novemberben ki akarta rúgni, de a karácsonyra tekintettel ezt 2017-re halasztotta.
  • Nem utasította a kollégákat arra, hogy ne mondjanak az olimpia ügyében véleményt. Csak kérte őket. Szerinte nem tekinthető fenyegetésnek a kilépőpapír aláírására hivatkozni.
  • Elismerte, hogy nem szívesen dolgozik együtt más politikai véleményű emberekkel:

Aki belpolitikával akar foglalkozni, és mondjuk a belpolitikán belül olyan kérdésekkel, ami nekünk nem vág a profilunkba, az valóban keressen egy másik intézetet. Ezzel nekem nincs gondom.

  • Nem magában a lájkolással van a baj, hanem azzal, hogy

az aláírási akcióból egy belpolitikai csörte lesz, és hamar párttá alakul a Momentum Mozgalom. Én pont ezért ennek elébe akartam menni, hogy mi maradjunk ki a belpolitikai csatározásokból.

  • Szert szerinte sokat késett, trágár megjegyzést tett rá, ócsárolta őt és a családját.
  • Nincs politikai vitája Szert Boglárkával, mert az AJTK-ban nem szoktak politizálni.
  • Nem azt mondta (a Nolimpiát lájkoló) Editkének, hogy gyere ide, megpofozgatlak, hanem hogy

helybe jöttél a pofonért.