Forint helyett belarusz rubelt kapott egy svájci nő

2017.02.15. 08:59

Azt tette egy svájci nő, ami valószínűleg minden, mit ne csináljunk turistaként tankönyv első leckéjében benne lehet.

Pedig a 21 éves áldozat helyesen közelített a feladathoz december 31-én 11 óra 25 perckor, úgy döntve, hogy az V. kerületi Kecskeméti utca pénzváltó automatájánál bonyolítja le az ügyletet.

Ám ekkor odalépett hozzá egy 51 éves bolgár férfi, aki kedvezőbb árfolyamot ígérve ajánlott fel pénzváltást, és a nő elfogadta az ajánlatot.

A váltás során a férfi azonban a forintkötegbe belarusz rubelt kevert. Belarusz rubellel lényegében lehetetlen jól járni, mert Magyarországon szinte mindenki azonnal felismeri a belarusz rubel és a magyar forint közötti különbséget, így Magyarországon lehetetlen elkölteni.

Pedig látszólag kemény pénz

Ma egy belarusz rubel körülbelül 150 forintot ér. A ráncfelvarráson átesett pénzből legutóbb tavaly vágtak le négy nullát és vezették be ismét a kopejka váltópénzt. Korábban kétszer esett át hasonló denomináción az Alekszandr Lukasenko által vezetett posztszovjet ország valutája, így próbálva elejét venni az inflációnak, mérsékelt sikerrel: a vágtató, 100 százalék feletti infláció megszelídült ugyan, de 2016-ban így is csaknem 11 százalék volt.

Mielőtt a csalást észrevette volna az áldozat, a férfi elfutott a helyszínről.

De mit nézett el a rendőrség?

„A rendőrök a lefoglalt kamerafelvételek elemzése során beazonosították a férfit, akit a belvárosi nyomozók a Zseblopási Alosztály munkatársaival együttműködve 2017. február 13-án felismertek és elfogtak egy Budapest VIII., Blaha Lujza téri buszmegállóban” majd előállították és gyanúsítottként kihallgatták – írta a Police.hu, meglepő módon az előállított I. T. keresztneve helyett a vezetéknevét közölve.

Csalás vétségének gyanújával indult ellene eljárás, a rendőrség „egyúttal kezdeményezi a férfi gyorsított eljárás keretében történő bíróság elé állítását.”