Hedvig
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Pénzpörgető csalót állítottak bíróság elé

2017.02.15. 18:38 Módosítva: 2017-02-15 19:01:51

Egy Budapesten élő bolgár állampolgárságú férfi a sértetteknek kedvező pénzváltást ígért, majd figyelmetlenségüket kihasználva a pénzkötegben vagy kisebb címletű pénzt, vagy forint helyett külföldi pénzt helyezett el, úgynevezett pénzpörgető csaló volt - közölte az ügyészség. 

Megforgatta

A pénzforgató 2016. november 16-án egy XIX. kerületi pénzváltó helyiségnél figyelt a sértettre, és megszólította. Közölte a magyar férfival, hogy a pénzváltó árfolyamánál kedvezőbben váltja az eurót. Miután megegyeztek, leszámolta az összeget a sértett előtt, majd folyamatos kérdéseivel elterelte a férfi figyelmét, és végül az eredetileg nagyobb címleteket tartalmazó pénzköteget észrevétlenül kicserélte egy 500 forintosokból, illetve 1 darab 1000 forintosból álló kötegre.

Majdnem 100 000 forint kárt okozott, ami nem térült meg.

Megint megforgatta

A pénzforgató 2016. december 31-én újabb, a fentihez hasonló bűncselekményt követett el. Budapest V. kerületében megszólított egy svájci állampolgárságú sértettet, aki egy valutaváltó automatánál szeretett volna eurót, illetve svájci frankot magyar forintra váltani. A terhelt neki is kedvező pénzváltást ajánlott, majd a sértettnek olyan pénzköteget adott át, amiben a magyar forint mellett fehérorosz rubelt helyezett el. A bolgár férfi a pénzváltás után elfutott a helyszínről.

A csalással 70 000 forint kárt okozott, ami szintén nem térült meg. Erről az esetről bővebben itt olvashat

A Budapesti V. és XIII. Kerületi Ügyészség a visszaeső elkövetőnek minősülő bolgár férfit két rendbeli csalás miatt gyorsított eljárásban bíróság elé állította. A Pesti Központi Kerületi Bíróság a váddal egyezően állapította meg a vádlott bűnösségét, és ezért 2 év börtönbüntetésre ítélte. A bíróság a szabadságvesztést 4 év próbaidőre felfüggesztette, és a férfit pártfogói felügyelet alá helyezték.