Gál
6 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Hirtelen rájött a budavári polgármester, hogy meg kéne újítani a lakáskiadási szabályokat

B RKL20161211018
2017.02.15. 07:09

Megújítja a lakásbérlésről szóló rendeletét a budavári önkormányzat, ami azért lehet érdekes, mert nemrég írtuk meg, hogy a pályázatokon nagyon sokszor ismerősöknek, fideszeseknek, fontos embereknek jutnak a várbéli lakások, amelyekért a piaci árakhoz képest elég keveset kell fizetni. Az ügyben nyomozás is indult.

Az új rendelet még nem nyilvános, azt a képviselőknek küldte el a hivatal, a Párbeszéd Magyarországért  helyi politikusa, V. Naszályi Márta pedig feltette a Facebook-oldalára.

A rendeletet a régivel összehasonlítva az egyik legfontosabb különbség, hogy az önkormányzati testület dönt majd a bizottsági elnökökből álló munkacsoport javaslatára a pályázatokról. Vagyis nem az lesz mint eddig, hogy néhányan titokban döntenek, a képviselőknek pedig közben fogalmuk sem lesz a szerződésekről.

Változik az is, hogy milyen áron lehet bérbe adni úgynevezett piaci alapon a lakásokat: az alsó határ lejjebb kerül, a felsőt viszont eltörlik.

A rendelet előszavában az van, hogy nem az üzleti alapú gazdálkodás motiválja a kerületet, hanem hogy megőrizzék a polgárváros társadalmi összetételét. Azt is írja a polgármester, hogy nem összekeverendő az önkormányzati lakásgazdálkodás úgynevezett piaci típusa a szabadpiaci lakáskiadással.

V. Naszályi Márta az Indexnek azt mondta, ő már decemberben kezdeményezte a rendelet módosítását, mert a mostani gyakorlat szerinte átláthatatlan, ami folyik, az nem érdeke a kerületi lakóknak, és nem jó a kerületi vagyongazdálkodásnak sem. Azt mondta, szeretne egy olyan koncepciót, hogy "akik itt akarnak lakni, lehetőségük legyen átlátható módon lakást bérelni, a lakásállományt pedig minél jobban kezelje a kerület", és csak olyat fogad el, ami megakadályozza a visszaéléseket.

A politikus jelenleg elemzi az új rendeletet, a részletes észrevételeit később teszi közzé.