Árpád
-2 °C
4 °C

A bíróság felfüggesztené a fideszes Pócs János mentelmi jogát

2017.02.16. 19:30

Hétfőn kezdődik a parlament tavaszi szezonja, a tervezett napirend felkerült az Országgyűlés honlapjára. Ebben szúrtuk ki, hogy a képviselők szavazni fognak a fideszes Pócs János mentelmi jogáról, két ügyben is. 

Pócs ügyeit a mentelmi bizottság február 15-én tárgyalta, de egyikben sem kapott többséget a képviselő mentelmi jogát felfüggesztő indítvány. (A bizottságban fele-fele arányban ül ellenzék és a kormánypártok: két fideszes, egy KDNP-s, egy szocialista és két jobbikos tagja van.) 

Vejkey Imre, a bizottság elnöke ezért azt javasolja az Országgyűlésnek, hogy ne függesszék fel Pócs mentelmi jogát.

Meglepő lenne, ha másképp történne, pedig a Jászberényi Járásbíróság mindkét ügyben kezdeményezte Pócs mentelmi jogának felfüggesztését. 

Mindkét ügyben Jászkisérrel kapcsolatos rágalmazásról van szó. Az egyik feljelentés Pócs egy korábbi nyilatkozatáról szól: a politikus azt mondta a Demokrata magazinnak, hogy a település polgármestere elárulta neki, hogy poloskákat helyeztetett el a hivatal épületében. A másik feljelentést azért kapta Pócs, mert Jászkiséren több ember füle hallatára azt mondta valakiről, hogy "börtöntöltelék". 

Érdekesség, hogy a második ügyben már egyszer szavazott a parlament Pócs mentelmi jogának felfüggesztéséről, de a parlament 2014 májusában is elutasította a Jászberényi Járásbíróság indítványát. 

Magánvádas ügyekben egyébként bevett gyakorlat, hogy az "Országgyűlés és a képviselők zavartalan munkavégzése" miatt nem függesztik fel a politikusok mentelmi jogait - írják a bizottság oldal. 

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?