A Kúriához fordulnak Ásotthalom ügyében

DROTI20161210004
2017.02.16. 16:02

A Kúriához fordul az ásotthalomi önkormányzatnak a közösségi együttélés alapvető szabályairól szóló rendelete ügyében a Csongrád Megyei Kormányhivatal.

Ásotthalom képviselő-testülete tavaly november 23-án módosította rendeletét, amiben pénzbírság terhe mellett megtiltotta 

  • a müezzin tevékenységét,
  • a burka, a nikáb és a csador viselését, 
  • a teljes testet fedő fürdőruha viselését,
valamint mindent, ami a házasság intézményét nem egy férfi és egy nő közötti életközösségként mutatja be.

A Csongrád Megyei Kormányhivatal megvizsgálta a rendeletet, és azt több ponton jogszabálysértőnek találta, ugyanis a képviselő-testületnek nincs hatásköre ilyen korlátozások elrendelésére. A lelkiismereti és vallásszabadságról szóló, az egyenlő bánásmódról szóló és a gyülekezési törvény rendelkezéseibe is ütközik a módosított rendelet, mivel az alapvető jogokra és kötelezettségekre - így például a lelkiismereti és vallásszabadságra, az egyenlő bánásmódra - vonatkozó szabályokat törvényi szinten kell szabályozni - írták.

A kormányhivatal február 15-éig kérte hatályon kívül helyezni a kifogásolt tilalmakat, ám ez nem történt meg, ezért a Kúriánál kezdeményezi a rendelet bírósági felülvizsgálatát, a törvénytelenség megállapítását és tiltó rendelkezések megsemmisítését.

Borítókép: A Magyar LMBT Szövetség demonstrációjának résztvevõi Ásotthalmon 2016. december 10-én. MTI Fotó: Rosta Tibor