Jenő
-2 °C
6 °C

A Kúriához fordulnak Ásotthalom ügyében

DROTI20161210004
2017.02.16. 16:02

A Kúriához fordul az ásotthalomi önkormányzatnak a közösségi együttélés alapvető szabályairól szóló rendelete ügyében a Csongrád Megyei Kormányhivatal.

Ásotthalom képviselő-testülete tavaly november 23-án módosította rendeletét, amiben pénzbírság terhe mellett megtiltotta 

  • a müezzin tevékenységét,
  • a burka, a nikáb és a csador viselését, 
  • a teljes testet fedő fürdőruha viselését,
valamint mindent, ami a házasság intézményét nem egy férfi és egy nő közötti életközösségként mutatja be.

A Csongrád Megyei Kormányhivatal megvizsgálta a rendeletet, és azt több ponton jogszabálysértőnek találta, ugyanis a képviselő-testületnek nincs hatásköre ilyen korlátozások elrendelésére. A lelkiismereti és vallásszabadságról szóló, az egyenlő bánásmódról szóló és a gyülekezési törvény rendelkezéseibe is ütközik a módosított rendelet, mivel az alapvető jogokra és kötelezettségekre - így például a lelkiismereti és vallásszabadságra, az egyenlő bánásmódra - vonatkozó szabályokat törvényi szinten kell szabályozni - írták.

A kormányhivatal február 15-éig kérte hatályon kívül helyezni a kifogásolt tilalmakat, ám ez nem történt meg, ezért a Kúriánál kezdeményezi a rendelet bírósági felülvizsgálatát, a törvénytelenség megállapítását és tiltó rendelkezések megsemmisítését.

Borítókép: A Magyar LMBT Szövetség demonstrációjának résztvevõi Ásotthalmon 2016. december 10-én. MTI Fotó: Rosta Tibor

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?