Vendel
7 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Brit tudósok rácsodálkoztak Fekete Györgyre, és megrettentek

2017.02.16. 09:22 Módosítva: 2017-02-16 09:22:14

Egy éve kezdett szervezni egy konferenciát az MTA Filozófiai Intézete, Művészet, Igazság és Tudás címmel – írja a Magyar Nemzet. A előadásra neves külföldi előadókat is megnyertek, ám mivel nem állt elég forrás a rendelkezésükre, bevonták partnerként az idén már 10 milliárd forintból gazdálkodó Magyar Művészeti Akadémiát (MMA) is. Az MMA be is szállt némi pénzzel a vendégek szállás- és kosztköltségébe, valamint rendelkezésre bocsátotta a Vigadó dísztermét Sinkovits Imre kamaraszínházát. Minden csodásnak látszott, és úgy tűnt, semmi sem állhat többé a művészet, az igazság és a tudás útjába.

Azonban három héttel a rendezvény előtt a szervezők tudomására jutott, hogy néhány magyar filozófus – köztük Kajtár László, a CEU doktorandusza – levélben hívta fel a brit tudósok figyelmét az MMA politikai befolyásoltságára, és Fekete György elnök tevékenységére. A brit filozófusok megrettentek, és lemondták részvételüket. Az ezt követő kemény levélváltásban az MTA Filozófiai Intézetének posztdoktori kutatója, Zuh Deodáth rákérdezett, miért visszakoztak, a britek pedig azt mondták, semmilyen formában nem kívánnak megjelenni olyan rendezvényen, amihez az MMA-nak bármilyen formában köze van, és

amely az európai szélsőjobbos mozgalmak legitimációját szolgálja.

A kínos esettel kapcsolatban Hörcher Ferenc, az MTA Filozófiai Intézetének vezetője igyekezett eloszlatni az igazságra és tudásra vetülő vádakat, szerinte nem helyes

  • az itthoni politikai konfliktusokról nem egyeztetni előre, azokat csak úgy külföldre kivinni,
  • ezzel hazai tudományos vagy művészeti eseményeket veszélyeztetni, ellehetetleníteni.

Hörcher felhívta a figyelmet:

Az eset felveti annak kérdését, ki és hogyan kritizálhat, és avatkozhat be külső szemlélőként egy rendezvény létrejöttébe.

Még egyszer a konferencia címe: Művészet, Igazság és Tudás.