Jolán
2 °C
4 °C

Jani visszatért a kompra, és kimentette

2017.02.16. 17:51 Módosítva: 2017-02-16 22:08:18

Sikerült végre kivontatni a partra a tiszacsegei kompot, amit hétfőn ragdt el a Tiszán a jeges ár fedélzetén a hősies Janival, az éjjeliőrrel. Nézzük is meg újra az ATV zseniális tudósítását: 

A komp körülbelül 40 kilométerre az állomáshelyétől feneklett meg szerdán, csütörtökön pedig egy jégtörő hajót küldtek érte.

A komp szerdán Tiszafürednél a 33-as út hídjánál, majd az éjszaka folyamán a jégfolyam közepén Tiszaörvénynél tűnt fel. Csütörtök délelőtt a tiszaderzsi szűkületnél állt meg. Az árhullám végül Dinnyéshát közelébe, a Tisza jobb parti övzátonyra sodorta. Csütörtökön késő délután a Jégtörő VIII. miután végzett a vízlépcsőnél végzett feladatával kiszabadította és elvontatta a kiskörei téli kikötőbe, ahol most is állomásozik.

Az MTI által kiadott drónfelvételeken (lásd fetni galéria) pedig jól felismerhető a kompon Jani, a hős éjjeliőr és kompkezelő, aki legyőzte félelmét, és csónakkal tért vissza az őt négy napja fogságba ejtő kompra. 

UPDATE: Az MTI később egy közeli képet is közölt a kiskörei kikötőből, ebből már 100%-ig biztos, hogy János, az éjjeliőr látható a légifelvételeken is:

Fajta János (b) és Lévai Zoltán, a tiszai jégzajlásban Tiszacsegéről elsodródott komp üzemeltetői a jármű fedélzetén, miután azt egy jégtörő hajó a Kiskörei vízerőmű téli hajótárolójába vontatta
Fajta János (b) és Lévai Zoltán, a tiszai jégzajlásban Tiszacsegéről elsodródott komp üzemeltetői a jármű fedélzetén, miután azt egy jégtörő hajó a Kiskörei vízerőmű téli hajótárolójába vontatta
Fotó: Ruzsa István / MTI

Duzzasztottak

A komp kimentése köszönhető annak is, hogy a Kötivizig szerdán duzzasztással megemelte a vízszintet, így 24 óráig sikerült helyben tartani a felső folyószakaszról érkező torlaszt Tiszaderzs magasságában. Ennek egy része 3 hektáron befordult a tározó területére. A jégtömegben nagy mennyiségű elszabadult úszómű és roncs volt található. A torlasz megindult és tovább apadt, így a medencébe kiúszott jégtömeg és vele együtt a komp is visszasodródhatott a főmederbe.

A duzzasztást csütörtök reggel a Kötivizig megszüntette. Az igazgatóság fokozott figyelőszolgálattal követi a jég vonulását a Kisköre alatti szakaszokon is - közölte az MTI.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?