Natália
1 °C
7 °C

Republikon: Orbán és Botka fej fej mellett

2017.02.16. 12:23
Orbán Viktor és Botka László népszerűsége közel azonossá vált, a bizonytalanok körében pedig egyértelműen az MSZP miniszterelnök-jelöltje vezet – derül ki a Republikon Intézet friss közvélemény-kutatásából. Ezúttal a pártok népszerűsége mellett a vezető politikusok, illetve a miniszterelnök-jelöltek népszerűségét is mérték.

A pártelnökök versenyét Orbán Viktor, a Fidesz elnöke, miniszterelnök és Szél Bernadett, az LMP társelnöke vezeti (46 százalék). A harmadik helyen Karácsony Gergely, a Párbeszéd társelnöke áll (37 százalék) – írta a Republikon.

1-pártelnökök.png
Kép: Republikon Intézet

A Jobbik, az MSZP, az Együtt és az MLP elnökeinek népszerűsége hasonló, a megkérdezettek mintegy harmada kedveli őket. A pártelnökök közt Gyurcsány Ferenc DK-elnök népszerűsége a legalacsonyabb: a volt miniszterelnököt a megkérdezettek 20 százaléka kedveli.

Botka szorosan Orbán nyomában

A már ismert miniszterelnök-jelöltek közül Orbán Viktor a legnépszerűbb 46 százalékkal, ugyanakkor Botka László, az MSZP jelöltje mindössze két százalékkal marad le mögötte (44 százalék), míg Vona Gábor Jobbik-elnök 31 százalékkal a harmadik.

2-miniszterelnökök2.png
Fotó: Republikon Intézet

Botka elsősorban a bizonytalanok körében elért népszerűségének köszönheti, hogy ott van Orbán nyomában. A bizonytalanok között Botka László magasan a legnépszerűbb jelölt 44 százalékkal, míg Orbán Viktort a pártpreferenciával nem rendelkezők 29, Vona Gábort pedig 26 százalékuk kedveli.

Ádert jobban kedvelik, mint Majtényit

A köztársasági elnöki székért két, a választók körében népszerű politikus indul. Áder János jelenlegi köztársasági elnök népszerűsége a megkérdezettek körében 57 százalékos, de sokan, 43 százaléknyian kedvelik a baloldali és liberális pártok által támogatott államfőjelöltet, Majtényi Lászlót is.

A Fidesz nagyon vezet

Ami a pártok népszerűségét illeti, a nagyobb pártoknak nem indult jól az év. Az MSZP 2, a Fidesz és a Jobbik pedig 3-3 százalékot veszített a teljes népesség körében a decemberben mért népszerűségéhez képest, így a Fidesz 28, az MSZP és a Jobbik pedig 9-9 százalékos támogatást tudhat maga mögött – írta a Republikon. 

A pártválasztók körében a Fidesz 51 százalékot kapott, míg a Jobbik egy százalékponttal, 17-16-ra vezet az MSZP előtt. A DK jutna még be a parlamentbe 5 százalékkal.

5-pártpref.png
Fotó: Republikon Intézet

A kisebb pártok népszerűsége nem változott érdemben, a bizonytalanok aránya azonban 6 százalékkal nőtt az előző hónaphoz képest.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?