Bonifác
10 °C
16 °C

A Fidesz Tarlósra tolja a felelősséget, lefújja-e a budapesti olimpiát

2017.02.17. 14:57

Érthetően kellemetlenül érinti a Fideszt és az olimpiai pályázat támogatóit, hogy a Momentumnak sikerült 266 ezer aláírást összegyűjtenie az olimpiai népszavazás kiírásáért.

A következő hetekben persze még hivatalosan ellenőrzik az aláírásokat, nyilván el kell bírálni az esetleges jogi kifogásokat, de most nagyon úgy néz ki, hogy csak akkor lesz elkerülhető a népszavazás, ha Budapest vezetése önmagától – a szavazás előtt – visszavonja azt.

A Fidesz eddig teljes mellszélességgel kiállt az olimpiáért, most viszont a fideszes politikusok hirtelen Tarlósra kezdtek mutogatni, és azt hangsúlyozzák, a főpolgármester felelőssége, hogy ezek után pályázunk-e a 2024-es olimpiáért. Vagyis a Fidesz igyekszik távolítani magától a dolgot, és rátolni a felelősséget Budapestre.

Pedig 2015-ben a Fidesz és a KDNP egységesen kiállt a pályázat mellett. Rogán Antal akkori Fidesz-frakcióvezető, a fideszes Bánki Erik és Harrach Péter KDNP-frakcióvezető határozati javaslatát a Fidesz, a KDNP és a Jobbik is megszavazta.

Kósa Lajos Fidesz-frakcióvezető csütörtökön azt mondta, hogy a pályázatot Budapest adta be, így sem a kormánynak, sem a Fidesz frakciónak nincs ráhatása a dologra. A Hvg.hu szerint Orbán hasonlóan kommentálta a dolgot a Fidesz frakcióülésén. Zárt ajtók mögött a miniszterelnök állítólag azt mondta:

nem a Fidesznek vagy a kormánynak, hanem Budapestnek kell reagálnia, hiszen nem a párt vagy a kormány, hanem Budapest pályázott a 2024-es rendezésre.

Az ellenzék áruló, Tarlósé a döntés

A Magyar Olimpiai Bizottság elnöke, Borkai Zsolt, aki amúgy Győr fideszes polgármestere pedig az aláírások leadása után közölte: a MOB a szakmai oldalt képviseli a témában.

A döntés meghozatala, hogy Budapest fenntartja-e szándékát a hazai rendezésű olimpiára vonatkozóan, a Fővárosi Önkormányzat jogosultsága.

Borkai szerint az ellenzéki pártok „sajnálatosan kivonultak az olimpiarendezés támogatása mögül, és elkezdték a magyar társadalmat is megosztani. Ezzel a tevékenységükkel nagymértékben meggyengítették és gyengítik folyamatosan Budapest esélyeit, gyengítik Magyarország pályázatát.”

Tarlós a pénteki sajtótájékoztatóján már fel is vetette a pályázat visszavonását. „Ha már eldőlt, hogy a budapestiek kellő számban aláírták, hogy népszavazást akarnak, akkor erősen el fogok gondolkodni azon, hogy nem kéne-e visszavonni a pályázatot” – mondta Tarlós.

A Momentum elnöke, Fekete-Győr András erre úgy reagált: „Gyávaság és árulás lenne, ha ezt visszavonnák.” A Momentum vezetője azt üzente Tarlós Istvánnak és Orbán Viktornak: nem szabad az emberek kezéből kicsavarni a döntés jogát, a budapestiek ugyanis kinyilvánították, hogy népszavazást akarnak.