Koronavírus adatok

2021. nov. 26.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Stefánia
3 °C
8 °C

Folytatódik a Fidesz civil szervezetek elleni hadjárata

2017.02.17. 13:29

A Fidesz-frakció várhatóan márciusban nyújtja be a parlamentnek azt a törvényjavaslatot, amelynek célja, hogy biztosítsa a külföldi szervezetek magyarországi fiókszervezeteinek átláthatóságát - írta az MTI Kósa Lajos pénteki sajtótájékoztatója után. 

Kósa azzal indokolta a törvényjavaslatot, hogy "a magyar választóknak tudniuk kell arról, ha az ilyen szervezetek külföldi finanszírozást felhasználva akarnak befolyást gyakorolni Magyarországon" - mondta Kósa.

A törvénytervezet lényege az lenne, hogy egy meghatározott összeg feletti külföldi támogatás esetén arra köteleznék ezeket a szervezeteket: hozzák nyilvánosságra, kik a végső támogatóik, milyen összeget és milyen céllal kapnak tőlük.

Ha ezt a "csekély adatszolgáltatást" nem teszik meg, felfüggesztik az adószámukat, vagyis nem működhetnek, amíg nem közlik ezeket az információkat - mondta a frakcióvezető. Kósa Lajos hangsúlyozta: az érintett szervezetek vezetőinek vagyonbevallásáról nincs szó.

Azok a civilek, akiket ki akarna takarítani a kormány, most is átláthatóan működnek

Nem világos, hogy a Fidesznek mi a célja a törvénytervezettel, ugyanis a civil szervezetek finanszírozásával kapcsolatos adatok a legtöbb helyen jelenleg is nyilvánosak: bárki megtekintheti a közhasznúsági jelentéseiket, amelyekben részletes információkat kaphat a szervezetek anyagi hátteréről. 

Hogy a 47 ezer Magyarországon regisztrált civil szervezetből kik nem szokták közzé tenni a pénzügyi beszámolóikat, jó kérdés, de az biztos, hogy a kormány szemét nagyon szúró civilek jelenleg is átlátható finanszírozási struktúrával működnek. 

A napokban jelent meg egyébként a Závecz Research legújabb kutatása, amelyből kiderült, hogy a választók is vágynak az átláthatósága, viszont a kormány civil ellenes háborúja még a fideszes szavazók többségének sem tetszik. 15%
5990 Ft
5092 Ft
15%
4599 Ft
3910 Ft