Orsolya
7 °C
15 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Sínen a népszavazás: 266 151 aláírást adott le a Momentum

6174652336 HUSZ0177
2017.02.17. 13:37 Módosítva: 2017-02-17 16:38:21
A szükséges 138 ezernél bőven több, 266 ezer aláírást adott le a választási irodán a Momentum. Szinte biztosan kijelenthető, ki kell írni a népszavazást a budapesti olimpia rendezéséről. A Momentum elnöke azt üzente a Fidesznek: ezek után gyávaság lenne visszavonni a pályázatot népszavazás nélkül.

Lejárt a gyűjtésre rendelkezésre álló 30 napos határidő, a Momentum Mozgalom így péntek délután leadta a Fővárosi Választási Irodán az összes aláírást az olimpiai népszavazás kiírásáért.

A Momentumnak jól sikerült a gyűjtés: 266 151 aláírást adott le hivatalosan.

Ezt a Momentum elnöke, Fekete-Győr András jelentette be a leadáskor. Azt mondta a gyűjtésről, hogy

a budapesti demokrácia történetének egyik legfelemelőbb időszaka volt.

A most leadott aláírások között biztosan akad érvénytelen, az eddig népszavazási aláírásgyűjtések tapasztalatai alapján az aláírások negyede-ötöde ilyen-olyan okok miatt érvénytelen szokott lenni.

A népszavazás elrendeléséhez 138 526 + 1 érvényes aláírás kell. Így korábban úgy számoltunk, hogy ha 172-184 ezernél több aláírást nyújt be a Momentum, az szinte biztosan a népszavazás kiharcolását jelenti. 266 ezer aláírásnál pedig szinte biztosan kijelenthető, hogy a népszavazást ki kell írni.

Mostantól 45 napja van a Fővárosi Választási Irodának, hogy ellenőrizze az aláírásokat. Hogy mikor lesz ezután népszavazás? Nehéz megmondani, ugyanis a választási szervek hatékonyságától, a bíróság gyorsaságától és főleg a Fidesz politikai akaratától függ. Ebben a cikkünkben levezettük, hogy nyár közepe a reális időpont, de az is előfordulhat, hogy ősszel, a NOB döntése utánra írják ki a referendumot. Itt olvashatja a részletes levezetést.

A Momentum december végén nyújtotta be a kérdést, és január közepén kezdte el gyűjteni az aláírásokat. Ebben a baloldali pártok is segítették őket. Az LMP 33 746 aláírást adott le, az Együtt 10 487, a Párbeszéd 10 ezer aláírást adott át.

Az MSZP nyilvános átadást nem tartott: Szanyi Tibor magánakciója 170 aláírást tartalmazott, és Kunhalmi Ágnes, a párt budapesti elnöke azt mondta, az MSZP-sek egyenként adják oda a gyűjtött aláírásokat, az ő konyhaasztalán épp 700 aláírás volt, amikor nyilatkozott.

6241688000 HUSZ0412
Fotó: Huszti István

Országosan is nehéz ennyit gyűjteni

A 266 ezer budapesti aláírás hatalmas teljesítmény, országos népszavazásokra is nehéz 200 ezret összegyűjteni.

A momentumosok annyi aláírást gyűjtöttek, hogy alig fértek el a csomagtartóban az ívek.

Gyávaság lenne visszavonni

Tarlós István péntek délelőtt úgy nyilatkozott, hogy ha tényleg lesz népszavazás, vagy összegyűlik elég aláírás, akkor személy szerint elgondolkodik, nem kéne-e visszavonni a pályázatot. Fekete-Győr András, a Momentum vezetője az aláírások leadásakor ezt üzente a Fidesznek, Orbán Viktornak és Tarlós Istvánnak: Gyávaság lenne, ha megpróbálnák ellehetetleníteni a népszavazást, és árulás, ha a referendum előtt visszavonnák a pályázatot. A Momentum szerint ugyanis ezzel a Fidesz elárulná azt a több százezer magyar embert, aki támogatja az olimpia ügyét. Fekete-Győr András szerint ők ugyan ezt másként gondolják, de a lényeg, hogy minél több ember mondhassa el a véleményét. Erre a népszavazás a megfelelő eszköz, nem szabad az emberek kezéből kicsavarni a döntés jogát.

Fekete-Győr a Jobbiknak is üzent. Szerinte ideje lenne, hogy a Jobbik is átgondolja az álláspontját, és beálljon az olimpia ellenzői közé. A Momentum elnöke szerint a Jobbik sok támogatója is aláírta a népszavazási íveket.

Fekete-Győr azt is mondta, hogy a következő hetekben országjárásra indulnak. Az összes megyeszékhelyre el fognak menni a momentumosok, mert a helyi ügyekre is koncentrálni akarnak.