Natália
1 °C
7 °C

Önfegyelmet kért a rektor a CEU-soktól

2017.02.18. 09:47

Bár ezt a kifejezést nem használta, gyakorlatilag öncenzúrát kért az egyetem oktatóitól a Soros György által alapított Közép-európai Egyetem (CEU) rektora egy pénteki fórumon.

A fórum előzménye, hogy a Fidesz januárban háborút indított a "Soros-birodalom álciviljei" ellen. Február elején pedig a kormánypárti Magyar Idők írta meg, hogy a budapesti egyetem üzleti karáról az összes főállású magyar oktatót kirúgták. Az egyetem nem tagadta, hogy volt leépítés, de azt cáfolták, hogy ez csak a magyar tanárokat érintette volna. A Magyar Idők azt is írta, hogy a külföldi oktatók közel kétszer annyit keresnek az CEU-n, mint a magyar kollégáik, azonban az egyetem szerint ez sem igaz.

Az Mno.hu értesülése szerint Michael Ignatieff a megbeszélésen azzal érvelt, hogy az egyetem a magyar intézményrendszer része, ezért az egyetem tanárai részéről fontos a "fegyelmezett magatartás" a jelenlegi helyzetben. A lap forrásai szerint a "fegyelem" kifejezés legalább tízszer elhangzott a fórumon.

A lap szerint Ignatieff arról is beszélt, hogy egyetem és a kormány kapcsolata "teljesen pozitív", és hogy az egyetem nevében csak ő nyilatkozhat, illetve azt is mondta, hogy a CEU nem avatkozik bele a pártpolitikába, de hogy mi számít annak. azt kizárólag az intézmény vezetője dönti el. A CEU rektora arra kérte a fórumon résztvevőket, hogy „csendesen büszkélkedjünk a nyílt társadalom sikerei fölött”, illetve kitért arra, hogy „az egyetemi szabadság fontos, de bölcsen kell használni”.

Az Mno.hu cikke megjegyzi, hogy a oktató saját kérésére a héten elmaradt Greskovits Bélának, az egyetem nemzetközi kapcsolatok, valamint politikai tanulmányok tanszéke tanárának előadása, ami a "azt boncolgatta volna, miként szállta meg a Fidesz a civil szférát". A CEU oldalán meghirdetett cím, és Greskovits kutatásai alapján az előadás valójában arról szólt volna, hogy a Fidesz hogyan építette fel a polgári köröket.

A héten szintén elmaradt a budapesti olimpia megrendezése ellen aláírásgyűjtést szervező Momentum Mozgalom fóruma. Ezt a rendezvényt a rektor mondta le, arra hivatkozva, hogy a mozgalom bejelentette párttá alkulását. A lap forrásai szerint  a rektor, a hallgatói önkormányzat vezetője és a fórumot szervező diákszervezet elnöke több órán keresztül vitatkozott a döntést megelőzően.

Azzal kapcsolatban, hogy az intézmény tanárai és diákjai tehetnek-e állásfoglalást a magyar közéletet érintő ügyekben a CEU azt válaszolta a lép kérdésére, hogy a CEU az akadémiai szabadság és a szólásszabadság elkötelezett híve, így a tanárok és a hallgatók a nyilvánosság előtt is szabadon megfogalmazhatják személyes és/vagy szakértői véleményüket az itthoni és a külföldi közélettel kapcsolatban, de hivatalos állásfoglalást csak a rektor közölhet.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?