Előd
7 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Kína utat mutat Trumpnak: 500 szénbányát zárnak be az idén

2017.02.19. 12:52

Kínában több mint ötszáz szénbányát terveznek végleg bezárni az idén - írta a China Daily napilapra hivatkozva az MTI.

Kína a világ legnagyobb szénfogyasztója, de a kevésbé energiaintenzív iparágak előtérbe kerülése, és nem utolsó sorban a légszennyeződés csökkentését célzó erőfeszítések, illetve az ökológiailag tiszta energiaforrások felhasználására történő áttérés miatt mérséklődik a szén jelentősége.

A szénbányák egy részét azért kell leállítani, mert nem felelnek meg a biztonsági előírásoknak. Kínában gyakoriak a bányaszerencsétlenségek, a bányák biztonságának a javítására a kormány 3 milliárd jüant (437 millió dollárt) költ az idén.

Kína energiafelhasználásában a szén aránya a tavalyi 64 százalékról idén várhatóan 60 százalékra csökken, 2020-ban pedig 58 százalék lesz. Eközben az alternatív energiafelhasználás mértéke 2020-ra 15 százalékra nő a tavalyi 13,3, és az idei 14,3 százalékról.

Nemrégiben írtuk meg, hogy nagyon nagy árat kell majd fizetnünk, ha ha túl későn és túl hirtelen jönnek rá a befektetők, hogy nem érdemes már szénalapon álló cégekbe fektetni, akkor nagyságrendileg a 2008-as pénzügyi válsághoz mérhető lufi durranhat ki a tőkepiacokon. A szénbuborék témájának aktualitást ad, hogy bár pozitív irányú folyamatok is zajlanak a világgazdaságban, a Trump–Putyin-duó és az olajlobbi ténykedése ismét megkavarta a paklit, a buborék fújása pedig emberek milliónak megtakarításait fenyegeti.