Auguszta
-7 °C
0 °C

Orbán: Pártügyként az olimpiát nem lehet diadalra vinni

untitled shoot-9301

A parlamenti beszédében Orbán Viktor egy szót sem ejtett az olimpiai népszavazásról. Amikor kijött a teremből, a folyosón viszont nem tudta elkerülni az újságírókat. 

Orbán először megpróbálta elkerülni a választ arra, hogy elrendelik-e majd a népszavazást, vagy visszavonják-e az olimpiai pályázatot. Orbán azt mondta, hogy szerdán a fővárosi közgyűlés meg fogja vitatni a helyzetet. 

Majd utána hozzátette, hogy "volt egy nemzeti ügyünk, amiből pártügy lett, kérdés, lehet-e újra nemzeti ügyet csinálni". Orbán azt mondta, szeretne nemzeti ügyet csinálni, de ha nem sikerül, be kell látni,

pártügyként az olimpiát nem lehet diadalra vinni.

Nem derült ki, hogy ez azt jelenti-e, hogy lemondott végleg az olimpiai pályázatról. Szerinte majd szerdán a fővárosi fideszes képviselők eldöntik, mit akarnak.

A kérdésre, hogy Tarlósnak újabb ciklust ígért, ha "elviszi a balhét", és visszavonja a pályázatot, Orbán általánosságban válaszolt. Mint mondta, alapelv, "a Fideszben csak munkát szoktak osztani, semmilyen pozícióról nem tárgyalok senkivel, csak választás után".

Tarlós István egyetért és nem kilincsel

Tarlós István az MTI-nek nyilatkozott hétfő délután, és jelezte, hogy egyetért azzal, amit a kormányfő nyilatkozott az olimpiáról. "Annak pedig örülök, hogy gyakorlatilag megerősítette az én szavaimat úgy az olimpiával, mint a pénteki megbeszélésünkkel kapcsolatban" - mondta.

A megbeszélésen szó sem esett a 2019. évi főpolgármester-választásról, annál is kevésbé, mert "nem emlékszem rá, hogy bármikor is olyat mondtam volna, hogy ambicionálom a 2019-es újraindulást". "Pillanatnyilag nincs is ilyen elhatározásom, nemhogy kilincselnék ennek érdekében" - közölte Tarlós István.

Az LMP vizsgálóbizottságot akar

Az LMP közben azt javasolta, hogy egy parlamenti bizottság vizsgálja meg, pontosan mire költötték el az olimpiai pályázatra szánt költségvetési forrásokat.

A párt hétfői budapesti sajtótájékoztatóján Ikotity István  azt mondta: miután az olimpiarendezésről szóló népszavazáshoz több mint 266 ezer aláírás gyűlt össze, a kormány megpróbál úgy tenni, mintha semmi köze nem lenne a pályázathoz. Annak ellenére, hogy a pályázatról éppen a kormány döntött, az emberek megkérdezése nélkül.

A pályázatra a központi költségvetésből szánt tízmilliárd forintot már 2016 végére elköltötték - hívta fel a figyelmet a képviselő. Egyúttal azt mondta, meggyőződésük, hogy a kormány azért találta ki az olimpiai pályázatot, hogy működtetni tudja kommunikációs gépezetét, ami "nyilvánvalóan a korrupcióra épül", és a szóban forgó milliárdok is "erre mentek el".

Borítókép: Ajpek Orsi / Index

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!