új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
 • A továbbiakról külön cikkekben számolunk be. Köszönjük a kitartó figyelmet!

 • Ha még a képviselőket sem, akik ott ülnek.

  Orbán Viktor beszéde után a karzatról körülnézve azt láttuk, hogy sokan mással foglalkoznak ahelyett, hogy a kérdésekre vagy a felszólalókra figyelnének; a képviselők inkább telefonokba, újságokba merülve múlatják a perceket a teremben. 

 • Vona Gábor személyes érintettség miatt szót kért, ám Kövér László házelnök nem látta indokoltnak, hogy szót kapjon "a szoknyás hasonlat" után sem. Közben Orbán Viktor kisétált az ülésteremből.

  Végül Kövér szavazásra bocsátotta a kérdést, ám a parlamenti többség úgy döntött, Vona ne kapjon szót.

 • Orbán folytatja Vona Gábor kiosztását. A miniszterelnök a Jobbik vezetője felé fordulva azt mondta: 

  bajban van. 

  Szerinte nem véletlenül csökken a Jobbik népszerűsége, "így szokták járni, akik eladják a pártjuk lelkét." Orbán szerint Vona "egy antiszemita pártból csinált egy filoszemita pártot", EU-ellenesből EU-pártit, "bevándorlásellenes pártból bevándorláspártit, "persze, hogy haragszanak magára az emberek."

 • Orbán külön megemlíti, hogy "Vona elnök úr" kitért arra, hogy olimpiaügyben Orbán ne bújjon Tarlós István szoknyája mögé. Orbán erre úgy reagál:

  Nem én szoktam más férfiak szoknyája mögé bújni.

  Hatalmas kacagás tör ki erre a Fidesz padsoraiban.

 • Orbán azért egyenként is reagál a pártvezetők kifogásaira:

  • a Jobbiknak azt üzeni, hogy ha a minimálbér-emelést támadja, akkor "rossz helyen kopogtat", mert ezt a munkaadók és munkavállalók szervezetei harcolták ki.
  • Az MSZP-seknek azt üzeni, hogy ha a nyugdíjakért aggódnak, említsék meg, hogy ők vették el a 13. havi nyugdíjat (Bajnai Gordon idején).
  • Szintén a szocialistáknak üzeni, hogy ha az energiaárak csökkentéséért küzdenek, említsék meg, hogy korábban emelték a rezsi árát.
 • Orbán kapja meg a szót ismét. A kormányfő elgondolkozott, reagáljon-e, mert szerinte az ellenzék által elmondottak nem érintették a mondandója lényegét. Szerinte egyértelmű, hogy az ellenzéki vezetők egymásnak beszélnek, "MSZP-LMP-Jobbik versenyfutást látunk, futnak az életükért, be akarnak kerülni a következő parlamentbe" - véli Orbán.

  A miniszterelnök szerint amikor az ellenzék a kormányt bántja, a magyar embereket sérti meg, az ő eredményeiket vitatja, és "ez nem vezet sehová".

 • Kósa Lajos, a Fidesz frakcióvezetője következik, aki szerint nincs könnyű helyzetben az ellenzék, mert "lassan több az ellenzéki szervezet, mint a parlamenti hely". De azért sincs könnyű helyzetben, mert a számok a kormányt igazolják, az ellenzéki politikusok sem mondtak ellent az Orbán által ismertetett adatoknak.

  Kósa megérti, hogy az ellenzék bántja a kormányt, de azért nem számított ilyen "hajmeresztő" vádakra, mint amiket hallott. Kósát ráadásul meglepi, hogy bár az ellenzéki vezetők a korrupcióról beszéltek, szó sem esett a "valaha volt legnagyobb korrupciós ügyről", vagyis a négyes metrós korrupciós ügyről. 

  Kósa azt is megjegyzi, hogy szerinte az ellenzék "brutális adóemelésre" készül, ezt jelentené legalábbis a kétkulcsos adó ismételt bevezetése.

 • Harrach pár mondatban kitér az olimpiai népszavazásra. A KDNP frakcióvezetője szerint ugyan fővárosi hatáskörről van szó, de nemzeti érdekről. "Az országimázs szempontjából ennél jobb alkalom nem adódik. Ez Magyarország hírnevének, bemutatkozásának jó eszköze."

  Harrach biztos abban, hogy vannak az aláírók között jó szándékú emberek, akik meg akarták vitatni a kérdést, de "olyanok is, akik politikai eszközként használt a kérdést."

 • Harrach Péter, a KDNP frakcióvezetője az ellenzék kritizálásával kezdi. Szerinte nem volt könnyű dolga Tóthnak és Szélnek, hiszen "nehéz volt túltenni demagógiában" Vona Gáboron. Harrach szerint azért döntetlenre hozták ki az eredményt.

  Harrach ezután rátér a miniszterelnöki beszédre, és nem meglepő módon az egyetértését és az örömét fejezi ki.

 • "Nekem és a fél országnak elege van a rettegésből és a rettegtetésből" - mondja Szél Bernadett az Orbán által felsorolt öt veszélyre utalva. Az LMP frakcióvezetője felsorol öt olyan feladatot, amelyet meg kellene oldani a kormánynak. Szél az egészségügyet, az oktatást, a magyar vidék helyzetbe hozását, az "offshore"-talanítást említi, és azt, hogy "aki nyolc órát ledolgozik, tudjon belőle megélni".

 • Nincs meg a kormányban az akarat, hogy az emberek problémáival foglalkozzon - kezdi Szél Bernadett, az LMP frakcióvezetője. Szerinte Orbán bevetette a "csodafegyverét", a nemzeti konzultációt, pedig az emberek kifejezték az elmúlt napokban, hogy miről szeretnének konzultálni: az olimpiáról.

  Orbán beszédéről Szél úgy véli, hogy utoljára gyerekkorában hallhatott ilyen parlamenti beszédet.

 • A valóságban nem létezik az új nemzeti politika - mondja Tóth. Az emberek szerinte félnek a betegségektől, és aggódnak a gyermekeikért. "A magyar embereknek nem méregdrága atomerőműre, stadionokra", hanem biztos megélhetésre van szükségük.

  Tóth szóba hozza, hogy szerinte az idén először csökkenek a reálnyugdíjak, és a kormánynak az MSZP javaslata alapján 50 ezer forintra kellene emelni a minimálnyugdíjat. A gáz árát is lehetne csökkentene szerinte, 20 százalékkal.

 • Meghallgattuk a termelési értekezletet és a történelemórát, csak azt nem értjük, hogy a magyarok 60 százaléka szerint miért mennek rossz irányba a dolgok - mondja válaszában Tóth Bertalan, az MSZP frakcióvezetője.

  Ön egy elefántcsonttoronyban ül, és csak statisztikai számokat lát 

  - mondja Tóth, aki inkább a valóságról beszélne. Így át is tér az egészségügyre, a hálapénz kérdésére.

 • Vona az olimpia után Mészáros Lőrincről beszél, és azt sejteti, hogy a hihetetlenül gyorsan gazdagodó felcsúti polgármester Orbán Viktor strómanja.

  Mészáros Lőrinc egy dologhoz ért, önnek gyűjti a pénzt!

  Vona szerint "kilóg a lóláb, kilóg a gázcső", és arra kéri a kormányfőt, hogy a Századvéget azzal a kutatással is bízza meg, amely arról szól, mennyire bíznak az emberek Mészáros Lőrincben.

  Vona elszámoltatást ígér Orbánnak: "önnek egy éve van, kezdje el vágni a centit".

 • Orbán Viktor egy szót sem ejtett a budapesti olimpia ügyéről és a népszavazásról. Vona Gábor, a Jobbik elnöke azonban rögtön ezzel a témával kezdi. Orbán teszi a felelőssé, hogy míg korábban az emberek többsége imádta az olimpiát, megfordult a hangulat.

  Szerinte Orbán ezt "önzőséggel és kapzsisággal" érte el.

  Az emberek nem az olimpiára mondtak nemet, önre mondtak nemet

  - véli Vona Gábor, aki szerint az emberek megelégelték a "földesurakat".

 • Orbán szerint 1900 és 2010 között a GDP évente 1,5 százalékkal növekedett, ami elmaradt a fejlett országok ütemétől. 2010 óta viszont a GDP évente egy százalékponttal magasabb volt, mint az eurózónában. Magyarország régen nem látott esélyt harcolt ki 2010 és 2016 között, "ne játsszuk el váltsuk valóra" - zárja beszédét a kormányfő.

 • Ennek az öt veszélynek az elhárítását nevezi a kormány "új nemzeti politikának". Ennek a politikának a megvalósításához minél szélesebb egyetértésre, ezért indít a kormány nemzeti konzultációt ebben az öt kérdésben.

  Orbán reméli, hogy nem válik pártpolitikai vita tárgyává a kormány harcának a támogatása, "a politikai csörtéken felülemelkedve az Országgyűlés tud ezekben a kérdésekben egységet mutatni." Ez a megjegyzés azért tűnhet cinikusnak, mert nyilván azért indítja a konzultációt a kormány, hogy vita legyen ezekről a kérdésekről.

 • Az évértékelőn Orbán már felsorolta, szerinte mi az az öt nagy probléma, az öt nagy veszély, amely a magyarokra leselkedik 2017-ben. A miniszterelnök most is elismétli ezeket:

  • Brüsszel meg akarja tiltani a rezsicsökkentést. Harcolni kell ellene, ragaszkodni az ármegállapítási jogunkhoz. 
  • Sok menekült korlátlanul utazhat Európában. Kérdés, őrizetbe vegyük-e őket, amíg jogerős döntés nem születik róluk.
  • A nemzetközi szervezetek aktivitása erősödik. Titokban külföldi pénzekkel akarják befolyásolni a magyar politikát. Tiszta vizet kell önteni a pohárba.
  • Brüsszel újabb gazdasági jogosítványokat akar magának, szociális pillér néven. De mi nemzeti hatáskörben akarjuk tartani az adópolitikát.
  • Brüsszel támadás alá veszi a munkahelyteremtő támogatásokat. Erről márpedig  a nemzeteknek kell dönteniük.
 • A miniszterelnök a kormány számára pozitív adatok felsorolása után a biztonság témájára tér át. "A határvédelem továbbra is kiemelt fontosságú nemzetbiztonsági ügy" - mondja Orbán, aki szerint továbbra is ellenőrzik a határt. 

  A miniszterelnök szerint Európában egyre többen értenek egyet a magyar bevándorlási politikával és a határ megerősítésével. Ezzel bebizonyosodott:

  nekünk, magyaroknak nem igazunk van, hanem igazunk lesz.

 • Orbán bejelenti, hogy fontosnak tartja, hogy minden családnak lehessen otthona, "2017 az otthonteremtés éve" lesz. Olyan programot indított ezért a kormány, ami segíti a lakásépítést, a gyermekvállalást is ösztönzi. 

  2017-ben az élhető környezet is kiemelt jelentőséget kaphat, "sokat várunk Révész Máriusz kormánybiztos úrtól". A fideszes képviselő tavaly lett ugyebár "a kerékpározás és az aktív kikapcsolódás fejlesztésével és népszerűsítésével összefüggő feladatok ellátásáért felelős” kormánybiztos.

 • Magyarország a 2016-ra kitűzött gazdaságpolitikai céljait elérte, "a magyar modell működőképes" - mondja a kormányfő.

  És a fejlődés nem áll meg: januárban nő ttek a bérek, csökkentek az adók, 15 százalékkal nőtt, a minimálbér, 25 százalékkal a szakmunkás bérminimum. " Miközben gőzerővel dolgozunk", nem szabad megfeledkezni a nyugdíjasokról sem, a nyugdíjak is a vártnál jobban nőttek.

 • És az öndicséretnek még nincs vége. Orbán hangsúlyozza, hogy r ekordévet zárt a magyar külkereskedelem. 71 nagyvállalat döntött magyarországi beruházás mellett.

  Karnyújtásnyira van a teljes foglalkoztatottság

  - mondja Orbán, aki szerint a munkanélküliek száma 205 ezer főre csökkent. "Időarányosan jól állunk a tíz évre vállalt egymillió új munkahellyel." 

 • Jó okunk van, hogy elismerésünket fejezzük ki azoknak a magyaroknak, akik dolgoznak és befizetik az adójukat - mondja Orbán. A miniszterelnök pozitívan látja az idei évet: a 2,4 százalékos hiány teljesíthető lesz, és a gazdasági növekedési előrejelzés is teljesülhet. A kormány az idén 4,1, 2018-ban 4,3 százalékos növekedésre számít.

 • Orbán nem a saját helyéről, hanem a pulpitusról beszél. "Alkotmányos szokás" szerint a kormány beszámol a tavaly év intézkedéseiről - kezdi Orbán a beszédét. A tavalyi és az idei költségvetésről, illetve az előttünk álló időszak "kockázatairól" fog beszélni, jelzi előre Orbán.

 • A parlament először a nemrég elhunyt képviselőkre Torgyán Józsefre (FKGP), Kocsenda Antalra (FKGP), Erkel Tiborra (MIÉP) és Katona Kálmánra (MDF, Fidesz) emlékezik egyperces néma felállással.

 • Pár perces késéssel kezdődik az ülés, de a miniszterelnök előbb érkezett meg az ülésterembe, és már helyet is foglalt a régóta ott várakozó Semjén Zsolt mellett. Kövér László még sehol.

 • Az ülés elején megemlékeznek négy, a közelmúltban elhunyt volt képviselőről: Torgyán Józsefről (FKGP), Kocsenda Antalról (FKGP), Erkel Tiborról (MIÉP) és Katona Kálmánról (MDF, Fidesz).

  Egy fideszes képviselő, Pócs János mentelmi ügyéről is dönteni kell. A jászberényi képviselőt rágalmazásért jelentették fel. Magánvádas büntetőügyben az eddigi gyakorlat alapján a mentelmi bizottság és a parlament nem szokta kiadni egyetlen képviselő mentelmi jogát sem, így feltehetően most sem kell aggódnia Pócsnak, és ezzel el is akad ez a büntetőügy.

  Itt írtunk arról, mi várható ezen az ülésen, és a következő napokban.

  De előtte még meghallgatjuk a napirend előtti hozzászólásokat, ezt végig közvetítjük természetesen.

 • Nincs még itt a meteorológiai tavasz, a parlament mégis elkezdi  a tavaszi ülésszakát. A 2017-es év teendőiről címmel mond beszédet Orbán Viktor napirend előtt.

  Az eddigi években már megszokhattuk, hogy Orbán az évértékelője után a tavaszi ülésszak első napján a parlamentben képviselők számára is összegzi az elmúlt időszakot és ismerteti a következő hónapok kormányzati terveit. Most sincs ez másként.

  Vajon szót ejt a budapesti olimpiáról? Vagy csak Brüsszelt, Soros Györgyöt és a civileket támadja, mint az évértékelőjében?