Nem úszhatnak melegek a MOM uszodában

mom.png
2017.02.21. 17:21

Hátrányos megkülönböztetés miatt panaszt tett az Egyenlő Bánásmód Hatóságnál (EBH) a budapesti MOM Uszoda és Sportközpontra egy olyan sportegyesület, amely kifejezetten leszbikus, meleg, biszexuális, transznemű és queer (LMBTQ) embereknek szervez programokat, miután megtagadták tőlük az uszoda használatát. Az EBH eljárást indított.

A 2004-ben alakult, hét szakosztályt működtető Atlasz Sportegyesület célja, hogy olyan programokat szervezzenek, melyeken a résztvevők elfogadó környezetben sportolhatnak és nem kell eltitkolniuk saját identitásukat. Egy ilyen úszóedzés kapcsán emailben érdeklődtek a MOM uszodát üzemeltető Hegyvidéki Sportcsarnok és Sportközpont Kft.-nél, hogy kibérelhetik-e az egyik úszósávot. A sávot első körben megkapta az egyesület, az önkormányzati tulajdonú cég emailben visszaigazolta a foglalást. Azonban amikor a szerződéskötéshez megküldött adatokból megtudták, hogy milyen sportszervezetről van szó, elutasították a foglalást.

Az Atlasz szerint pusztán azért megtagadni egy szolgáltatást, mert azt LMBTQ emberek is igénybe veszik, jogsértő és elfogadhatatlan. Annak érdekében, hogy a jövőben sem a Hegyvidék Sportcsarnok és Sportközpont Kft.-nél, sem pedig más köz- és magánintézménynél ne fordulhasson elő hasonló eset, az egyesület az EBH-hoz fordult, és kérte a jogellenes gyakorlat kivizsgálását, írják sajtóközleményükben.

Megkérdeztük az uszodát, hogy ők mit szólnak az eljáráshoz. Buranits Ildikó a sportközpont ügyvezető igazgatója azt írta, hogy kapacitáshiány miatt utasították el a szervezetet:

A 2017. évi  úszó világbajnokság miatt Budapest több uszodájában is jelentős nehézséget okoz a felújítások és átalakítások miatti megnövekedett vendég igény kiszolgálása, ez a Hegyvidéki Sportcsarnok és Sportközpont Kft uszodáját is érinti. Alapszolgáltatásunk a saját úszás oktatásunk, a lakossági igények, a mindennapos testnevelés és a kerületi sport egyesületi igények kiszolgálása. Uszodánkban úszásórát (oktatást, edzést) a saját oktatóink tarthatnak, erről az Uszoda Házirendjének 3. pontjának 6. bekezdése rendelkezik. Vízfelületeinket továbbá hosszú távra szerződött partnereink használják, új partnereket sávbérlet és medence bérlet kapcsán jelenleg nem tudunk fogadni." – írta. Valamint hozzátette, hogy kollégái semmilyen megkülönböztetést nem tehetnek a vendégeik nemi, politikai, vallási, szexuális vagy bármilyen hovatartozása kapcsán. 

Dombos Tamás, az Atlasz sportegyesület jogi képviseletét ellátó Háttér Társaság ügyvivője az Index kérdésére elmondta, hogy részletes emailes levelezésük van arról, hogy az uszoda először visszaigazolta a foglalást, majd amikor a szerződéskötéshez a szervezet elküldte a nevét, az uszoda visszaírt, hogy mégsem tudják a helyszínt biztosítani. És amikor az egyesület ennek indoka felől érdeklődött, az uszoda annyit írt, hogy

ha ők azonosok azzal a szervezettel, amelynek honlapját belinkelték (amelyről kiderül, hogy egy LMBTQ sportegyesületről van szó), akkor nekik nem tudnak helyszínt biztosítani, keressenek magánuszodát.

Ezeket az emaileket az Egyenlő Bánásmód Hatóságnak benyújtott panaszhoz is csatolták, ez alapján indult eljárás a sportközponttal szemben.