Hedvig
7 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

A Fidesz máris az ellenzékre keni a lefújt olimpiát

2017.02.22. 22:35

Amikor az ellenzék hátba támadta Budapest olimpiai pályázatát, megbontotta ezt az egységet, ezzel minimálisra csökkentve a főváros esélyeit.

- írja az olimpiai pályázat visszavonására reagáló közleményében a Fidesz parlamenti frakciója. A már pár nap alatt is unásig hajtogatott kormányzati kommunikációs panelt hozva a közlemény azt írja, hogy az ellenzék többször is hazudott mindenkinek az olimpiarendezés ügyében, mert először a parlamentben és a fővárosi közgyűlésben is megszavazták a szükséges jogszabályokat, ezzel hozzájárultak a "nemzeti konszenzus kialakításához", hogy aztán elárulja az olimpia ügyét.  

"Az ellenzék nyilvánvaló célja, hogy akár árulása révén is egy súlyos nemzetközi presztízsveszteségbe hajszolja bele a fővárost és az országot. Miután a politikai konszenzust az ellenzék felrúgta, ezzel a pályázat esélyeit minimálisra csökkentette." A kormány és a főváros viszont felelős döntést hozott a pályázat visszavonásával, mert ezzel megakadályozta ezt a bizonyos presztízsveszteséget. 

A kormány határozatot is hozott az ellenzék felelősségéről. Szerda este jelent meg a Magyar Közlönyben a kormányhatározat, amelyben a kormány szó szerint ezt írta a visszavonás indokaként, hogy "az egyetértés felbomlásáért a felelősség a korábbi döntésükből kihátráló ellenzéki pártokat terheli".

A kormánypárt mellett a Civil Összefogás Fórum is az aláírásgyűjtőket hibáztatja a pályázat visszavonása miatt. A parlamenti ellenzék helyett viszont a CÖF a Momentum Mozgalmat gyalázza, amely ifj. Lomnici Zoltán szerint 

a saját politikai pecsenyéjét sütögeti, és ezért hajlandó volt feláldozni a budapesti olimpia ügyét is.

A CÖF szóvivője azt írta, a Momentum Mozgalom valójában nem a kormányzattal, hanem a magyar emberekkel, illetve "a mozgalom által lenézett vidék magyarságával" áll szemben.  "Akciójukkal lerombolták az eddig meglévő egyetértést, és tönkretették a pályázat esélyeit. Alattomos eljárásukkal elvették a jövőnk egy szeletét, megakadályoztak egy nemes kezdeményezést" - írja ifj. Lomnici.

A Momentum Mozgalom aláírásgyűjtését támogató pártok szerint viszont Magyarország és a magyar emberek is győztek az olimpiai pályázat visszavonásával. A Lehet Más a Politika közleménye szerint a párt már a pályázati folyamat kezdetén rossz ötletnek tartotta a Budapesti olimpiát, ezért nem is támogatták azt a Fővárosi Közgyűlésben.

Az LMP szerint a pályázat visszavonásával sokat nyert az ország, mert így azt a pénzt, ami az olimpiai felkészülésre ment volna el, az egészségügyre, az oktatásra, a bérekre és a vidék felzárkóztatására lehet költeni. Ugyanakkor a párt szerint elfogadhatatlan, hogy a Fidesz semmibe vette az emberek véleményét, és 266 ezer ember egybehangzó akarata ellenére sem hajlandó kiírni a népszavazást.

Ezzel sokadszorra bebizonyosodott, hogy a kormánypárt kizárólag saját kampányeszközeként tekint a népszavazásra.

Juhász Péter, az Együtt párt elnöke a hírre reagálva azt írta, hogy a magyar emberek győzelme az olimpiai pályázat visszavonása, mert "az Orbán-kormányt ismerve, az erre költött milliárdok óriási része fideszes haverok, strómanok zsebében kötött volna ki." A pártelnök szerint az, hogy a népszavazást megelőzően vonják vissza a pályázatot, azt bizonyítja, hogy a Fidesz-kormány és a Főváros vezetői minden meggyőződés nélkül költöttek tízmilliárdokat a pályázatra és telkek vásárlására.

Éppen ezért az Együtt követeli, hogy a pályázat visszavonásához csatolják a lemondó nyilatkozataikat is.