Jenő
-3 °C
6 °C

A XIII. kerület mentheti meg a Lukács György-szobrot

2017.02.22. 15:29

Ha a XIII. kerületi önkormányzat két bizottságán múlna, továbbra is közterületen maradhatna Lukács György filozófus és kommunista politikus sokat vitatott szobra.

Az önkormányzat közleményt adott ki, amelyben két hosszú nevű testület: a Szociális, Egészségügyi és Művelődési, illetve a Tulajdonosi, Kerületfejlesztési és Lakásgazdálkodási Bizottság tesz javaslatot a képviselő-testületnek több köztéri szobor elhelyezésére is a kerület területén.

A legérdekesebb ezek közül a Lukács György-szobor ügye. Ahogy január végén megírtuk, a Fővárosi Közgyűlés akkor úgy döntött, lebontják a XIII. kerületi Szent István parkban álló szobrot, és helyette egy Szent István-szobrot állítanak majd fel. Ezt változtatást kezdeményező Jobbik szerint ezzel "a velünk élő kommunizmus újabb darabját" sikerül eltakarítani.

A szobor a főváros tulajdona, és a főváros tulajdonában lévő helyen áll, ezért dönthetett az eltávolításáról a főváros. A két kerületi bizottság viszont azt javasolja, hogy az önkormányzat ajánljon fel egy saját birtokában lévő közterületet a szobor új helyéül. Kérdésünkre Gellért Lajos, a kerület sajtóreferense azt mondta, részletekről még nem tud beszámolni, így se konkrét helyek nem merültek még fel, se az, hogy maga a szobor maradna-e ezután is a főváros tulajdonában. A kerületi képviselő-testület márciusban ül össze, itt első körben csak arról fognak dönteni, hogy elfogadják-e a javaslatot, vagyis a kerület tényleg bejelentkezik-e a fővárosnál a szobor elhelyezéséért.

A közlemény szerint három másik szobor elhelyezésére is született javaslat:

  • Göncz Árpád-szobor kerülhet a Göncz Árpád Városközpontba,
  • Ördögh Szilveszter-szobor a Népfürdő utcai parkba, és
  • Dunyov István-szobor a Dunyov István és a Kassák Lajos utca sarkára. (Ezt a kerületi bolgár önkormányzat állítaná.)

Közben a Fővárosi Közgyűlés megszavazta a Vlagyimir Putyin orosz elnök látogatásakor belengetett, Lev Tolsztojról elnevezett közteret. A Tolsztoj tér a XII. kerületben, a Németvölgyi út és a Bürök utca kereszteződésénél újonnan kialakítandó tér lesz. Itt állítják fel Grigorij Potockij moszkvai szobrászművész Tolsztoj-mellszobrát is.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?