Gizella
9 °C
15 °C

A Fidesz véletlenül igazolta az Amnesty jelentését

2017.02.22. 11:02

A populizmus terjedése jellemezte a világot 2016-ban is, és Magyarországon is tovább szűkült a demokrácia mozgástere – derült ki az Amnesty International szerdán közzétett jelentéséből.

A 408 oldalas jelentésből két oldal jutott Magyarországra, eszerint:

Megfigyelések terrorveszély ürügyén

  • A kormány a terrorveszélyre hivatkozva szélesítette a terrorellenes törvények alkalmazási körét, lehetővé téve, hogy a Terrorelhárítási Központ pusztán miniszteri engedély alapján, bírói jóváhagyás nélkül folytathasson titkosszolgálati megfigyeléseket. A gyakorlatért januárban az Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) a Szabó és Vissy kontra Magyarország ügyben megállapította, hogy a rendőrségről szóló törvénynek ez a része, sérti a kérelmezők magán- és családi élethez fűződő jogát.
  • Az alkotmány nyári módosításával bevezetett homályosan megfogalmazott különleges jogrend – a terrorveszélyhelyzet – meghatározása nem felel a nemzetközi jogban előírt kritériumoknak.
  • A terrorizmusra hivatkozva 10 évre elítélt Ahmed H-val szembeni büntetés is kifogásolható. A férfi a röszkei csataként ismertté vált rendőrök és a határon átjutni akaró menedékkérők közötti összecsapás aktív résztvevője volt.
  • A menekültek és migránsokkal szembeni eljárásokat is kifogásolta az AI jelentése, amely szerint kifogásolható, hogy irreguláris határátlépés miatt indulnak büntetőeljárások, amelyek nyomán eddig háromezer embert utasítottak ki az országból anélkül, hogy érdemben vizsgálták volna menedékkérelmük megalapozottságát.
  • További 16 ezer ember belépését eleve megakadályozták – ismét a kérelmek mérlegelése nélkül.
  • Magyarország megszüntette a nemzetközi védelmet kapó emberek lakhatáshoz, egészségügyi ellátáshoz és integrációs programokhoz való hozzáférését és megtagadta a menedékkérők átvételét.

Kormány a civilek ellen

Ismét célkeresztbe kerülnek a külföldi pénzből működő civil szervezetek, és tavaly kiderült az is, hogy a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (Kehi) miniszterelnöki utasításra szállt rá a Norvég Alap pénzeit elosztó Ökotársra és más civil szervezetekre, és hiába nem találtak semmit, a kormány több képviselője folytatta a fenyegetést.

Romák diszkriminációja

Bíróság mondta ki, hogy jogellenesen különítettek el roma diákokat több Heves megyei iskolában, sajátos nevelési igényűként kezelve őket.

Szintén bíróság utasította a miskolci önkormányzatot, hogy dolgozzon ki elfogadható tervet a Számozott utcák néven ismert városrész kilakoltatott romáinak elhelyezésére, miután az érintett száz családnak alig 30 lakást különítettek el.

Gyűlölet-bűncselekmény

Ezen a jogcímen alig indul eljárás, a romákat ért támadások esetén enyhébb büntetési tételt jelentő vádpontok jelennek meg. „Januárban a Kúria meghozta jogerős döntését a 2008-2009-es romák elleni sorozatgyilkosságok ügyében. A rasszista gyilkosságsorozatban hat embert, köztük egy öt éves fiút gyilkoltak meg, sokan pedig megsérültek. A négy vádlott közül három – az Emberi Jogok Európai Egyezményét sértő - tényleges életfogytiglani büntetést, negyedik társuk pedig 13 évet kapott. Áprilisban a Debreceni Ítélőtábla megváltoztatta a korábbi első fokú döntést, amely szerint a rendőrök hátrányosan megkülönböztették Gyöngyöspata roma lakóit, amikor 2011-ben nem védték meg őket a faluban garázdálkodó szélsőségesektől. A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) a Kúriánál fellebbezett az ítélet ellen” – állt a jelentésben.

A Fidesz nem cáfolt rá az AI-re

A Fidesz kommunikációs igazgatója reakciójában nagyjából azt hozta, amiről az AI a jelentésben beszélt. Hídvégi Balázs szerint az Az AI támadása "most is borítékolható volt, miután a magyar parlament napirendre vette a jogi határzár további megerősítését" - idézte a kormánypárt kommunikációs igazgatóját az MTI. 

Amnesty International "egyike azoknak a migránspárti ügynökszervezeteknek, amelyek Soros György pénzéből működnek és a migránspárti erőket szolgálják", nem először támadva a magyar bevándorláspolitikát – mondta Hídvégi, hozzátéve, hogy a migránsok őrizetbe vételéről szóló törvényjavaslatot "akkor is támogatni fogjuk, ha szembe kell néznünk külföldi pénzekkel kitömött nemzetközi szervezetek felerősödő aktivitásával, amelyek a mostanihoz hasonló jelentésekkel akarják befolyásolni a magyar bevándorláspolitikát".

A kormány szerint az Amnesty bűnt pártol

Reagált a Kormányzati Tájékoztatási Központ is, amely szerint: „A bevándorláspárti Amnesty International semmi mást nem tesz, csak folyamatosan törvénysértésre buzdít. Arra ösztönzik az Európába érkező illegális bevándorlókat, hogy szegjék meg Magyarország törvényeit. Ezt senkitől sem tűrjük el. Aki Magyarországra jön, tartsa be a törvényeinket. A magyar kormány és kormánypártok mindent megtesznek azért, hogy megvédjék az európai polgárok és a magyar családok jogait.”