Pandora, Gabriella
-3 °C
3 °C

Kétmillió eurót ad a kormány a közel-keleti keresztényeknek

2017.02.22. 19:35

Egymillió euróval támogatja a kormány a szír ortodox egyházat és ugyanennyivel a szír katolikus egyházat - jelentette be Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere szerdán Budapesten. Ez 620 millió forint, ha magyar pénznemre váltjuk.

A támogatásról kedden állapodott meg Orbán Viktor miniszterelnök és a Magyarországon tartózkodó II. Efrém Ignác szír ortodox pátriárka. 

A miniszter a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen, II. Efrém Ignác előadása előtt mondott köszöntőjében kiemelte: a keresztény hit lényegéhez tartozik a segítségnyújtás és a testvéri szeretet. Ezért is megdöbbentő a közel-keleti keresztényekkel szembeni világméretű közöny és hallgatás.

Balog Zoltán úgy fogalmazott: a nyugati kereszténység 21. századi szégyene, hogy még soha nem álltak olyan közel a megsemmisüléshez  a közel-keleti keresztény közösségek, mint ma. Hozzátette: amikor a közel-keleti keresztényekről van szó, "rólunk van szó, ha ők nem lenének, mi sem lennénk", hiszen arról a földről ered a keresztény tanítás és kultúra. 

Amikor tehát ezeket a közösségeket támogatjuk, akkor

nem adunk, hanem visszaadunk egy keveset abból, amit évszázadokon, sőt évezredeken keresztül tőlük kaptunk.

II. Efrém Ignác előadásában a politikusok felelősségéről szólva hangsúlyozta: szeretnének békében élni saját szülőföldjükön, ehhez pedig az kell, hogy a döntéshozók ne engedjék fegyverhez jutni a terroristákat, ugyanakkor támogassák Irak és Szíria hadseregét, hogy megvédhessék az embereket, függetlenül vallási és etnikai hovatartozásuktól.

Az egyházi vezető szólt arról, hogy mivel Irakban a muszlimok közül igen sokan csatlakoztak az Iszlám Állam terrorszervezethez, a keresztények félnek, és szeretnének nemzetközi garanciát arra, hogy a hazájukban maradhatnak. Szerinte amennyiben Irak egységes marad, és lesz egy erős központja, akkor a keresztényeknek nem lesz szükségük külön bánásmódra, de ha nem, akkor létre kell hozni egy számukra elkülönített biztonságos zónát.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?