Magyar Idők: Vona a parlamentbe vitte a körözött német fegyverkereskedőt

2017.02.22. 08:54

Vona Gábor Jobbik-elnök hagyta jóvá annak a Mario Rönsch nevű német férfinak a parlamenti beléptetését, aki a német hatóságok szerint Magyarországról szállított Németországba ott illegálisnak számító gumilövedékes fegyvereket – írja a Magyar Idők hivatalos forrásra hivatkozva.

Mario Rönsch (balról a második) azt állítja, hogy az ellenzéki párt politikusaival találkozott az Országgyűlés épületében
Mario Rönsch (balról a második) azt állítja, hogy az ellenzéki párt politikusaival találkozott az Országgyűlés épületében
Fotó: Anonymousnews.ru

A lap szerint Rönsch 2016. március 10-én járt a magyar parlamentben. Ezt egy fotó is bizonyítja, amelyet a Rönschhöz köthető, orosz szerverről üzemeltetett Anonymousnews.ru nevű oldal tett közzé még január 8-án. Ez a képaláírása szerint "2016 májusában, Budapesten, a magyar országgyűlés nem nyilvános részén", a Dunára néző egyik erkélyen készült.

Ahogy januárban írtuk, frankfurti államügyészség 11 tartományban tartott házkutatásokat olyan gumilövedékes fegyvereket keresve, amelyeket egy magyarországi webshopból rendeltek. A razziáról akkor beszámoló Die Zeit szerint a webshop 2015 eleje óta működik, a mögötte álló cég pedig Német-Magyar Kereskedelmi és Értékesítési Kft. néven az I. kerületi Batthyány utcába van bejelentve. Az ott árusított fegyvereket Rönsch vette meg Magyarországon, majd postázta a német megrendelőknek.

Rönsch már korábbról is ismert a német rendőrség előtt. Korábban  közösség elleni  uszítás és állam elleni bűncselekmények miatt körözték. Korábban olyan rasszista Facebook-oldalt működtetett, ami menekültek és muszlimok ellen lázított, erőszakra és önbíráskodásra szólított fel. A férfi tavaly májusban eltűnt a német hatóságok látóköréből. Most Budapesten él.

A Magyar Idők megkereste a Jobbikot, de Pál Gábor, a párt kommunikációs igazgatója azt mondta nekik, nem ismerik Rönscht, a képviselőik nem találkoztak vele, és kizárt, hogy Vona bárkinek aláírta volna a beléptetési engedélyét. A lap az ügyben közérdekű adatigényléssel fordult az Országgyűlés Hivatalához.

FRISSÍTÉS:

A Jobbik később közleményben a Magyar Idők értesüléseire. Ebben azt írták, nem képviselők, hanem a párt "két asszisztense fogadta tavaly tavasszal a Parlamentben a német Compact magazin kiadójának két vezetőjét, Kai Homilius kiadóigazgatót és Mario Rönscht, a hetilap marketingesét. A Magyar Idők állításaival ellentétben Vona Gábor egyáltalán nem ismeri és soha nem is találkozott Mario Rönschsel, valamint természetesen nem is hagyta jóvá a két német férfi beléptetését. Vagyis annyi történt, hogy a Jobbik két munkatársa megbeszélést folytatott egy német hetilap kiadójának vezetőivel."

Ha már közleménnyel kellett bajlódni, a párt egyúttal vissza is támad, megpróbálják áttolni a kényelmetlenné vált német vendéget a kormányra: "A Compact egyébként előszeretettel állítja be pozitív példaként a magyar kormány politikáját, a lap főszerkesztője a Demokratában méltatta Orbán Viktort, Schmidt Mária pedig interjút adott a Compact magazinnak. A Jobbik munkatársai nem tudtak és nem is tudhattak a találkozó előtt semmilyen Rönsch elleni eljárásról, ha a magyar hatóságoknak feladata lett volna, nyilván Kövér László őrsége sem engedte be volna őket az Országházba."