Majtényi nem győzhet a foglyul ejtett államban

2017.02.22. 08:24

„Eddig is tudtam, hogy nem győzhetek, a cél az volt, hogy beszélhessek arról, milyen fontos lenne újra alkotmányos, szabad országban élni” – mondta a Magyar Nemzetnek Majtényi László. A több ellenzék párt államfőjelöltjeként feltűnt alkotmányjogász szerint a legfontosabb lenne, hogy a társadalom megszabaduljon a korrupt, az államot foglyul ejtő berendezkedéstől.

Gyanúsan siet a Fidesz

Majtényi szerint a kormány nem azzal állít csapdát neki, hogy lehetőséget ad államfőjelöltként a felszólalásra – hogy aztán támadási felületet nyújtson és azt kommunikálhassa róla, hogy nem az egész ellenzék, hanem csak egy kisebb részének jelöltje –, hanem az időzítéssel: a választásra március 13-án kerül sor, így Majtényi nem szólalhat fel március 15-én elnökjelöltként, hiszen addigra már lefut a parlamenti szavazás. Igaz, ettől függetlenül és kész beszédet tartani aznap.

Majtényi szerint:

  • Schiffer András igazságtalanságokat írt róla, amellett érvelve, hogy ő nem alkalmas államfőjelölt. Az LMP volt elnökének véleménye tehát ellentétes pártjáéval, amely támogatja őt.
  • Olimpia megrendezéséről nem is érdemes beszélni, amíg a rendszer korrupt, de a környezetterhelése ettől függetlenül is óriási lenne.
  • A Momentumban és abban, hogy Botka László az MSZP kormányfőjelöltje nekiment Gyurcsány Ferencnek nem az ellenzék megosztását látja, hanem a rendszer lebontásának lehetőségét, mert jó, ha minél több, az alkotmányosságot, a demokratikus értékrendet fontosnak tartó csoport alakul.