Ödön
1 °C
11 °C

Mi lesz így a budapesti olimpiai népszavazással?

6174605856 HUSZ6558
2017.02.22. 21:34
Orbán Viktorék döntése automatikusan elkaszálta a budapesti népszavazást az olimpiáról? Tartalmilag igen, jogilag nem. De meg lehet tartani egy okafogyott népszavazást? Algyőn épp vasárnap tartanak egy ilyet.

A budapesti választók helyett három vezető, Orbán Viktor miniszterelnök, Tarlós István főpolgármester és Borkai Zsolt, a MOB elnöke döntötte el, hogy mi legyen Budapest 2024-es olimpiai pályázatának sorsa: Magyarország visszavonja a pályázatát.

Pedig a Momentum Mozgalom az elmúlt hónapban azért gyűjtött össze, majd adott le 266 ezer aláírást, hogy népszavazáson döntsenek a budapestiek a pályázat sorsáról. A Momentum ezt a kérdést szeretné/szerette volna feltenni:

Egyetért-e Ön azzal, hogy Budapest Főváros Önkormányzata vonja vissza a 2024. évi nyári olimpiai és paralimpiai játékok megrendezésére irányuló pályázatát?

Értelemszerűen azzal, hogy a kormány határozatot hozott a pályázat visszavonásáról, a fenti kérdés tartalmilag okafogyottá válik. Hiszen bármi is lenne az eredmény, a pályázatot már visszavonták.

Jogilag azonban egy picit bonyolultabb a helyzet. Először az illetékes testületeknek meg kell hozni a hivatalos döntéseket, a fővárosi közgyűlés például Tarlós István nyilatkozata szerint a jövő hét elején egy rendkívüli ülésen fog dönteni a pályázat visszavonásáról.

A Momentum, illetve a kezdeményező Fekete-Győr András elnök viszont már nem tudja visszavonni az erről szóló népszavazást - erre a mozgalom szóvivője is utalt. A fővárosi választási irodának tehát folytatnia kell az aláírások ellenőrzését, és az ügyben a fővárosi választási bizottságnak eredményt kell hirdetnie, majd tájékoztatni kell Tarlóst a döntésről. A közgyűlés ezután dönthet az érvényes aláírások számának ismeretében a népszavazás kiírásáról. 

Már a fővárosi választási bizottság döntését is bárki megtámadhatja, majd a fővárosi közgyűlését is, így feltehetően bíróságon fog kikötni a dolog. Tehát a bíróságnak kell kimondania, lesz-e vagy sem népszavazás ebben a kérdésben Budapesten.

Algyőn megtartják az okafogyott népszavazást?

A dolog jogilag azért érdekes, mert a népszavazási törvény nem mondja ki, hogy nem lehet népszavazást tartani, ha időközben okafogyottá válik a kérdés. Algyőn például a hétvégén népszavazást fognak tartani egy vegyi üzem létesítéséről, pedig a befektető már visszalépett.

Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter éppen ma kérte, hogy ne tartsák meg a népszavazást. Azt a jogi megoldást javasolta, hogy a helyi politikusok kezdeményezzék a képviselő-testület összehívását, és döntsenek úgy, hogy ne tartsák meg a népszavazást. "Egy ilyen önkormányzati döntés esetén nem emelne törvényességi kifogást az illetékes kormányhivatal" - vélte Lázár.

Hasonló jogi megoldásra szükség lehet a budapesti népszavazásnál is, ám gyakorlatilag most eldőlt, hogy ebben az ügyben nem lesz népszavazás.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?