Nándor
8 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Orbánék eldöntötték: Magyarország visszalép az olimpiai pályázattól

D  YT20151215018
2017.02.22. 19:38
Budapest nem pályázik a 2024-es olimpiára, a kormányfő, a budapesti főpolgármester és a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke szerda délután úgy döntött: visszalépünk a pályázattól. Szerintük a pályázat most már súlyos presztízsveszteség lenne az országnak.

Visszalép Magyarország a budapesti olimpiai pályázattól - értesült az M1.

Orbán Viktor miniszterelnök, Tarlós István főpolgármester és Borkai Zsolt, a MOB vezetőjének találkozóján az a közös elhatározás született, hogy Magyarország visszalép, mert a pályázat súlyos presztízsveszteség lenne az országnak.

A döntés oka, hogy "Magyarország nem tarthat fenn elhúzódó, vereségre ítélt pályázatot.  Ezért a tárgyaló felek arra jutottak, hogy csak az lehet a felelős döntés, ha a főváros és a MOB visszalép a pályázattól - értesült az M1. 

Már meg is hozták a határozatot

Miután a jól értesült közmédia kiadta a hírt a pályázat visszavonásáról, megszólalt Kósa Lajos a Fidesz frakcióvezetője. Kósa a frakció és a pártelnökség nevében a budapesti olimpiai pályázat visszavonását tanácsolja - áll a közleményben. 

A Miniszterelnöki Kabinetiroda az MTI-vel később közölte, a kormány határozatot hozott arról, hogy javaslatot tesz a fővárosi önkormányzatnak, valamint a Magyar Olimpiai Bizottságnak a 2024. évi budapesti olimpia és paralimpia megrendezésére irányuló pályázat visszavonására.

Szerda este meg is jelent a Magyar Közlönyben a kormányhatározat, amelynek szokatlan része, hogy a kormány szó szerint ezt írta a visszavonás indokaként, hogy "az egyetértés felbomlásáért a felelősség a korábbi döntésükből kihátráló ellenzéki pártokat terheli".

A Momentum szerint viszont a kormány gyáván megfutamodott. Itt olvashatja a reakciót.

Tarlós: Egység nélkül nem érdemes belefogni 

Tarlós István később az MTI-nek nyilatkozott. "Egység nélkül nem érdemes belefogni a pályázat végig vitelébe, és a kormány is azt a döntést hozta, hogy azt a javaslatot teszi a fővárosnak, hogy az adott körülmények között vonja vissza a pályázatot" - mondta a főpolgármester, emlékeztetve arra: már a múlt pénteki sajtótájékoztatóján célzott arra, hogy a jelen körülmények között értelmetlenné válik a pályázat. 

Elmondta, voltaképpen a Momentum Mozgalom kérdésére és kérése is erre vonatkozott, hogy vonja vissza a főváros a pályázatát. "Én is ezt tudom javasolni az egyeztetés alapján a Fővárosi Közgyűlésnek." Közölte, a jövő hét elején erről a Fővárosi Közgyűlésnek kell majd döntenie, rendkívüli ülésen. Megjegyezte, a MOB vezetése ezt tudomásul vette.

Borkai küzd az újabb olimpiáért

Borkai Zsolt szerint a jelenlegi helyzetben más döntés nem születhetett, de a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) mindent megtesz annak érdekében, hogy Magyarország mihamarabb ötkarikás játékokat rendezzen.

"A Fővárosi Közgyűlés mai ülésének hangvétele után érezhető volt, hogy a remélt csoda elmarad, és a konszenzus nem visszaállítható a politikai pártok között" - jelentette ki Borkai Zsolt.

"Szomorú, hogy egy álom, sok ember álma most ténylegesen szertefoszlott. Nem azért, mert Magyarország nem teljesített jól, nem azért, mert a magyar emberek és a magyar sportolók nem méltóak a hazai rendezésű olimpiára, hanem mert egy nemzeti ügy felett győzedelmeskedett egyesek öncélú politikai érdeke.

A MOB a jövőben is mindent megtesz majd annak érdekében, hogy hitének, alapszabályának és küldetésének megfelelően Magyarország mihamarabb olimpiai játékokat rendezhessen!

Lógott a levegőben

A döntés a levegőben lógott már napok óta, Kósa Lajostól Deutsch Tamásig többen nyilatkoztak úgy a budapesti olimpiáról, mintha elengedte volna a Fidesz. A fővárosi közgyűlés szerdai ülésén még inkább úgy tűnt a fideszes politikusok nyilatkozataiból, hogy a Fidesz aligha engedi, hogy népszavazás döntsön a dologról. 

A fideszes többség a közgyűlésben leszavazta az ellenzék javaslatát, hogy írják ki a népszavazást az olimpiáról, de nem döntöttek az olimpiai pályázat visszavonásáról sem. Ehelyett azt a javaslatot fogadták el, ami szerint az ellenzék tehet mindenről, és a főváros a folytatja a tárgyalást a kormánnyal és a MOB-bal. 

Tarlós István és Borkai Zsolt késő délután találkozott a miniszterelnökkel, és a várható döntést meg is hozták: Budapest nem pályázik a 2024-es olimpiára.

Népszavazás nem is lesz?

Orbánék döntése természetesen érinti a Momentum Mozgalom népszavazási kezdeményezését is. Ebben a cikkünkben olvashat erről, hogy is érinti.

A mozgalom 266 ezer aláírást gyűjtött össze, és a szignók ellenőrzését el is kezdte a fővárosi választási iroda. Orbánék döntése nem jelenti azt, hogy abbahagynák az aláírások ellenőrzését. A népszavazásról később a bíróság mondhatja ki adott esetben, hogy okafogyottá vált, a kezdeményezők ebben a szakaszban már nem tudják visszavonni.

Orbánék döntése azonban azt jelenti, hogy népszavazást nem fognak kiírni ebben a kérdésben Budapesten.