Pandora, Gabriella
-3 °C
3 °C

A Rác fürdő eladásáról sem tudott dönteni a főváros

2017.02.22. 14:36

Szerdán tárgyalta a fővárosi közgyűlés a Rác fürdővel kapcsolatos előterjesztést. Bagdy Gábor előterjesztése azt javasolja a polgármestereknek, a szóba jöhető opciók közül válasszák azt, hogy a Magyar Fejlesztési Bank visszaveszi a beruházókkal szemben fennálló eredeti követelését, és talál befektetőt a projektre.

A szerdai közgyűlés előtti ellenzéki sajtótájékoztatón és magán az ülésen is többször elhangzott MSZP-s és jobbikos képviselőktől is, hogy nagyon valószínű, hogy a titokzatos befektető nem más, mint a miniszterelnök veje, Tiborcz István, vagy a „hozzá kapcsolódó oligarcha körök”. És mivel az ellenzéki képviselők szerint milliárdokkal károsítja meg ez az eladás a fővárost, így akik megszavazzák, már-már bűncselekményt követnek el. Azt, hogy Tiborcz-érdekeltség lenne a vásárló a Hvg.hu írta meg, a képviselők is erre hivatkozva tartották sajtótájékoztatójukat, a cikkben azonban nincs konkrétum, és nyilatkozó sem, csak annyi szerepel, hogy „a hvg.hu információja szerint”.

A közgyűlésen első körben nem volt meg a minősített többség, így nem sikerült megszavazni az előterjesztést. Ezután Orbán Gyöngyi, fideszes képviselő jelezte, hogy nem működött a gépe a szavazásnál, így Tarlós szünetet rendelt el, majd visszahívta a jogi szakértőt is, hogy újra szavazni tudjanak az előterjesztésről. A szünet után az előterjesztő végül visszavonta a javaslatot, tehát az olimpia után a másik fontos kérdésben, a Rác fürdő eladásában sem tudtak dönteni a képviselők.

Ahogy arról korábban írtunk, a Rác fürdő felújítása 2002-ben kezdődött és 2010-ig tartott, a teljes bekerülési költség mintegy 11 milliárd forint volt, ami óriási bukó a jelenlegi becsült értékéhez képest. A megnyitásra azonban nem kerülhetett sor, mivel az időközben fizetésképtelenné vált beruházók (Rác Nosztalgia illetve Rác Beruházó Kft.) sehogyan sem jutottak dűlőre a Fővárosi Önkormányzattal. Az immár hét éve húzódó történetben számtalan kísérlet történt a helyzet rendezésére, de mind sikertelenül zárult, így 2015-ben megkezdődött az előbb stratégiailag kiemelt jelentőségűvé minősített cégek felszámolása. Mindeközben az ügyben PSZÁF-vizsgálat, illetve feljelentések nyomán több nyomozás is zajlott illetve részben még zajlik éppen az MFB ellen, amely a gyanú szerint igencsak felelőtlenül hitelezte a beruházást.

A szerdai előterjesztés a következőt javasolta: a Magyar Fejlesztési Bank ajánlatának elfogadása, amelynek lényege a korábban a Főváros által átvett követelések visszavétele, és hogy a bank új, a dokumentumban meg nem nevezett befektetőt hoz be a projektbe. 

Az előterjesztés szerint előny, hogy belátható időn belül, legkésőbb 8 hónap múlva megnyithatna a fürdő és a hotel. Ezen felül a főváros gyorsan visszakapná a pénzt, amiért korábban a követeléseket megvásárolta az MFB-től (ez kamatokkal együtt 3,1 milliárd forint), és mentesülne a további jelentős ráfordításoktól – szakértői becslések szerint fővárosi üzemeltetés esetén a felszámolás költségeivel együtt még közel 2 milliárd forintot kellene rászánni a projektre, hogy megnyitható állapotba kerüljön a komplexum.

Ugyanakkor kockázatokat is azonosít a dokumentum, például hogy a Főváros és az MFB közt korábban létrejött egyezség felbontása nem nyújtana teljes körű garanciát, a fővárosnak az új befektető bejövetele után már nem lenne ráhatása a követelések esetleges továbbértékesítésére, az ezzel való tulajdonszerzésre, a fürdő megnyitására. A 3,1 milliárdos azonnali juttatás pedig bár szépen hangzik, ennek elfogadásával az önkormányzat elesik attól az opciótól, hogy a felszámolás után esetlegesen nagyobb összegért tudjon túladni a fürdőn és a hotelen.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?