Bod Péter Ákos: A Fidesz mint párt már nem működik

2017.02.23. 07:29

A Fidesz vezetése arra képes, hogy a 2-2,5 millió hívét mozgassa, akár a politikai spektrum egyik oldaláról a másikra, de maga a párt már nem nagyon látszik működni – mondta a HVG-nek adott interjújában Bod Péter Ákos közgazdász.

D NOE20160126003
Fotó: Bruzák Noémi / MTI

A Budapesti Corvinus Egyetem professzora – aki a 2006-os választás második fordulójában még a Fidesz miniszterelnök-jelöltje is volt pár napig – úgy látja, hogy a kormánypárt már csak arra jó, hogy a kormány tervezett intézkedéseit teszteli a törzsszavazókon, és hogy egy szűk vezérkar ötleteit és döntéseit próbálja utólag kimagyarázni, de a döntéshozatalban a pártnak már nincs szerepe. 

Bod Péter Ákos, aki jelenleg éppen a jobbára kiábrándult jobboldali értelmiségiekből álló Eötvös József Csoport tagjaként adott interjút a hetilapnak, azt mondta: 

már a 90-es években látszott, hogy a Fidesztől nem áll távol a durvább politikai stílus.

Az első kormányzásának tapasztalataiból pedig Orbán Viktor azt a következtetést vonta le, hogy nem lehet úriemberként politizálni, mert különben úgy jár a Fidesz, mint az MDF, 2008-ban pedig az egész politikai-gazdasági elvrendszer, amiben a Fidesz szocializálódott, összeomlott, és így a pártnak új válaszokkal kellett előállnia.

A közgazdász azt is elmondta, nem tartja jobboldali pártnak a Fideszt, mert leépíti a jobboldali alapértéknek számító jogállamiságot és piacgazdaságot. Orbán Viktorral legutóbb három éve találkozott, amikor a miniszterelnök összehívott közgazdászokat, hogy kikérje a véleményüket a bankunióról, „de akkor is rohant a Slovan-Fradi meccsre – láthatóan a Ferencváros összeállítása jobban érdekelte”.  • Hírek
  • Bankszámla