Orsolya
7 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Hunvald kiperelt magának egy erkölcsi bizonyítványt

2017.02.23. 09:20 Módosítva: 2017-02-23 09:26:01

Újra van erkölcsi bizonyítványa a több évig börtönben ülő Hunvald György egykori VII. kerületi szocialista polgármesternek, írja a Blikk.

Hunvald György 2014 júliusában szabadult, a közügyektől eltiltás hatálya pedig tavaly lejárt. Az időközben egyetemi joghallgatóvá lett politikusnak szüksége lett volna erkölcsi bizonyítványra egy álláshoz, de ezt nem kapta meg. A hivatal azzal az indokkal nem adta ki a papírt, hogy 2014 júliusában szabadult, és még nem telt le a 3 év. Pedig az előzetesben töltött idővel számolva már 5 évvel ezelőtt letelt ez a határidő.

Hunvald l evelet írt a Legfőbb Ügyészségnek, mire azt a választ kapta, hogy rosszul tudja, nincs mentesülés. A volt politikus  azonban épp ebből vizsgázott tavaly nyáron a jogi egyetemen. Közigazgatási pert indított, majd hosszas procedúra után  a Szegedi Ítélőtábla neki adott igazat. Hunvald tehát tavaly június vége óta büntetlen előéletűnek számít. Mivel emiatt elbukott egy ügyvezetői állást, ami miatt peren kívül szeretne megegyezni a hatósággal a kártérítésről.

A Btk. szerint akit jogerősen elítéltek, annak büntetése letöltése után egy idő elteltével nem lesz priusza, kaphat erkölcsi bizonyítványt. A mentesítés épp azt szolgálja, hogy a börtönviselt ember visszailleszkedhessen a társadalomba, a munkakeresésnél azonos jogokat élvezzen a nem büntetlen előítéletűekkel.  Az illető nevét azonban ilyenkor még nem törlik teljesen a bűnügyi nyilvántartásból. Ha újabb bűncselekményt követ el, a bíróság ismét büntetett előéletűként tekint rá, ami a következő ítélet kimondásakor súlyosító körülménynek számít.

Hunvald 1998-tól Erzsébetváros MSZP-s alpolgármestere, 2002-től 2010-ig polgármestere volt. Polgármestersége alatti üzemszerű, gyanús ingatlanügyek és zuglói tanácsadói megbízásai miatt állt bíróság előtt, de ezekben felmentették. Két jogerős ítélet született ellene:  egy év börtönbüntetésre ítélték két rendbeli  hivatali visszaélés  miatt, majd két és fél év börtönt róttak ki rá hűtlen kezelésért és hivatali visszaélésért.  A Kúria viszont az utóbbi ítéletet megsemmisítette, az új perben Hunvald különböző büntetőügyeit összevonva kell majd tárgyalni.

2016 decemberében Hunvald György bejelentette: beindította a választási kampányát, amitől az MSZP-ben konkrétan frászt kaptak.