Koronavírus adatok

2021. dec. 03.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Vilma
-1 °C
3 °C

Kósa: Eleve vesztes ügybe hajszoltuk volna bele magunkat

2017.02.23. 10:36

Egy eleve vesztes ügybe hajszoltuk volna bele magunkat, mondta a 2024-es budapesti olimpiai pályázat visszavonásáról Kósa Lajos, a Fidesz parlamenti frakciójának vezetője csütörtök reggel az ATV Start című műsorában.

  • A politikus szerint legkorábban július 16-ára lehetett volna kitűzni a helyi népszavazást, de ha "az időhúzásban érdekeltek" élnek a fellebbezési lehetőségekkel, akkor csak októberben lehetett volna azt megtartani. A lobbizást már májusban is késő lenne elkezdeni, a pályázat győzteséről pedig szeptemberben dönt a Nemzetközi Olimpiai Bizottság. 
  • Ha tavaly írtak volna ki népszavazást az olimpiáról, akkor a pályázat beadásának határidejéről maradtak volna le, magyarázta Kósa.
  • A pályázat beadásakor is ki lehetett volna írni a népszavazást, de ha olyan ügyről akar valaki népszavazást tartani, "amiről teljes a politikai konszenzus, akkor azt nagyon meg kéne indokolni, hogy miért".

Kósa a népszavazást kezdeményező Momentum Mozgalomról azt mondta: 

gyávák voltak bejelenteni, hogy párttá akarnak alakulni, és ehhez eszközül használták a népszavazást.

A 24.hu szeretett volna választ kapni a Magyar Olimpiai Bizottságtól is a pályázat visszavonásáról szóló kormányzati döntésről. Mark Adams, a NOB szóvivője ennyit válaszolt:

Természetesen a válasszal meg kell várnunk, hogy a Magyar Olimpiai Bizottság hivatalosan is visszavonja a pályázatot, ezt ugyanis csak ők tehetik meg. Az ilyen alkalmak egyébként is remek talajt adnak a találgatásokra.