Olivér
4 °C
8 °C

Lázár: Belátható időn belül nem fogunk olimpiát rendezni

2017.02.23. 13:48
 • A kormány azért javasolta az olimpiai pályázat visszavonását, mert a baloldal megbontotta a nemzeti egységet. Ezzel a kormány lezártnak tekinti az ügyet.
 • Márciusban indul a nemzeti konzultáció öt kérdésben.
 • A szerb-magyar határszakasz műszaki határzára mögött egy második védelmi vonal kiépítéséről döntött a kormány.
 • Újabb jelentést kér a kormány az élelmiszerek minőségéről, a kormány szerint tarthatatlan, hogy az osztrák boltokba jobb minőségű termékeket szállítanak, mint a magyarokba, és "aki szegényebb, szemetet eszik".
 • Pelczné Gál Ildikó, a Fidesz alelnöke, jelenleg európai parlamenti képviselő lehet az európai számvevőszék egyik alelnöke.
 • Pár napon belül kiderül, ki építheti az új Puskás Stadiont, 190 milliárd forintot szánnak erre.
 • Lázár János egyetért Matolcsy Györggyel, 2014 őszén az amerikai nagykövetség támadta a magyar kormány, André Goodfriend napi szinten avatkozott be a belpolitikai eseményekbe.

A kormány lezárta az olimpiaügyet

A legfontosabb kérdés a kormányülésen az olimpiarendezés sorsa volt, ismert, milyen határozatot hoztunk - kezdte a kormányinfót Lázár János. Kissé elcsukló hangon mondta a miniszter, hogy visszavonják az olimpiai pályázatot.

"Nemzeti egység nélkül egyetlen ország sem tud olimpiát rendezni,

a nemzeti egység elképzelhetetlen a baloldali pártok nélkül.

Lázár szerint míg korábban az MSZP-sek a közgyűlésben támogatták a pályázatot, ez mára megváltozott. A kezdeti egység az elmúlt hónapban megtört, ezért a kormány nem látja, hogy felelősséggel részt vehetne a pályázatban. Lázár "komoly eredménynek" tartja, hogy eljutottunk az utolsó előtti szakaszhoz olimpiaügyben.

"A kormány ezt az ügyet lezártnak tekinti" - mondta. Szabó Tünde sportállamtitkár áttekinti, milyen beruházásokat kell folytatni, miről kell lemondani, a kormánybiztos pedig elszámol majd az eddig felmerült költségekkel.

Lázár kapott egy kérdést arról, hogy miért nem akar népszavazást a kormány az olimpiáról, hiszen a pályázat visszavonása ezt jelenti. Lázár azt mondta, a kormány azért nem tartotta korábban szükségesnek, mert a nép képviselői, az MSZP-sek a parlamentben nem tartották szükségesnek, annak idején ugyanis senki nem állt fel ugyanis a baloldalról, hogy ragaszkodik a népszavazáshoz.

Ha most írták volna ki a népszavazást, az öt hónapos vita után Lázár szerint esélyünk nem lett volna a győzelemre, és a hosszú távú esélyeinket is csak romboltuk volna. Lázár szerint a kezdeményezők most elérték a céljukat, ezért fölösleges a népszavazás.

"Miről akarnak népszavazást? A kormányról? Arról lesz jövő tavasszal." Lázár János egy másik kérdésre azt mondta, kudarcnak tekinti az olimpia visszavonását, de ez az ország kudarca. Lázár hozzátette:

Belátható időn belül Magyarország nem fog olimpiát rendezni

Az alábbi videón Lázár válaszol az Index kérdéseire:

Márciusban indul a nemzeti konzultáció

Orbán Viktor hétfőn már bejelentette, hogy nemzeti konzultációt indít a kormány öt kérdésben, "öt súlyos problémáról" kérdezik meg az embereket. Lázár János most elárulta, hogy a konzultáció márciusban indul.

Az egyik ilyen kérdésről, "a rezsicsökkentés támadásáról" Lázár azt mondta, bíróság elé viszi az Európai Bizottság a magyar hatósági árszabályozás kérdését az energetika területén. Szerinte az EB a cégekre szeretné bízni az árszabást, a magyar álláspont szerint viszont az államnak, hatóságoknak kell dönteniük, az emberek szempontjainak mérlegelése alapján.

A határon tartják a migránsokat

Bevándorlásügyben a kormány meghallgatta Pintér Sándor belügyminisztert, és a kormány jelentős összegeket ad arra, hogy a műszaki zár mögött egy újabb határzár jöjjön létre a szerb-magyar szakaszon - mondta Lázár.

Az idegenrendészeti őrizet ismételt bevezetéséről is beszélt a miniszter. Ennek lényege, hogy a jövőben nem mozoghatnak szabadon a migránsok, ezért négy törvényt módosítanak. Akik jelenleg Magyarországon tartózkodnak, nagyjából 600-an, őket visszaviszik a határon lévő őrizeti pontra.

Bevándorlásügyben a kormány meghallgatta Pintér Sándor belügyminisztertó, és a kormány jelentős összegeket ad arra, hogy a műszaki zár mögött egy újabb határzár jöjjön létre - mondta Lázár János.

Lázár szerint Vona Simicska Lajos szoknyája mögé bújik

Az Index kérésére Lázár kommentálta Orbán Viktor hétfői, parlamentben tett megjegyzését. A kormányfő azt mondta Vona Gábornak, hogy "nem én szoktam más férfiak szoknyája mögé bújni". Ez Vona Gábor szerint "buzizás" volt, és erre a szintre nem akar süllyedni.

Lázár most azt mondta, hogy ő nem erre gondolt, amikor ezt hallotta. Ő úgy értette, hogy Vona Simicska Lajos szoknyája mögé bújik.

Tarthatatlan, hogy rosszabbak a termékek, mint Ausztriában

Lázár bejelentette, hogy Fazekas Sándor földművelésügyi miniszternek jelentést kell készítenie a hazai élelmiszerbiztonság helyzetéről. Az elmúlt napokban hozták nyilvánosságra azt a jelentést, amely szerint a magyar boltokba jutó termékek rosszabb minőségűek, mint az osztrákoknak adott termékek:

"Az élelmiszer minősége, a mennyisége és a fölhasznált adalékanyagok minősége, mennyisége eltért." Lázár ezután részletesen is ismertette, hogy melyik termékek rosszabb minőségűek, mint Ausztriában. 

Nevesítette a Coca-Colát, a Nesquiket, a Rio Marét, a Nutellát és a Knorrt.

Fazekas Sándor még 2015-ben Brüsszelhez fordult emiatt, és Lázár szerint az uniós biztos az üggyel kapcsolatban azt közölte, hogy jogi eszközökkel nem lehet fellépni a cégekkel szemben. Lázár közölte, hogy a brüsszeli álláspont az, hogy aki szegényebb, az rosszabb  terméket kapjon. Ezt a kormány visszautasítja.

Aki szegényebb, szemetet egyen - ez az álláspont tarthatatlan!

Lázár megnevezte a külföldi kézben lévő élelmiszerláncokat (Aldi, Lidl, Spar), a kormány most ezekről készít újabb jelentést, száz élelmiszerről. 

Új posztot kap Pelczné Gál Ildikó

Pelczné Gál Ildikó, a Fidesz alelnöke, jelenleg európai parlamenti képviselő lehet az európai számvevőszék egyik alelnöke - jelentette be Lázár. Pár napja már szóltak hírek arról, hogy Pelczné nem indul a következő választáson, mert valamilyen magas posztot kaphat. Lázár szerint Pelcznének majd csak akkor kell a pártbeli és parlamenti tisztségeiről lemondania, miután a számvevőszék tagja lett.

Lázár egyetért Matolcsyval: Amerika támadta a magyar kormányt

Lázár kapott egy kérdést Matolcsy György kijelentéséről is. A Magyar Nemzeti Bank elnöke szerint egy NATO-szövetséges támadást indított a magyar kormány ellen 2014 őszén, majd 2015-ben.

Lázár erre azt mondta, emlékezhetünk, hogy André Goodfriend amerikai ügyvivő aktívan bekapcsolódott a hazai belpolitikai viszonyokba 2014 őszétől. "Valamiért fontosnak tartotta, hogy álláspontot mondjon, beavatkozzon, irányítsa az eseményeket. Direkten avatkozott be a napi eseményekbe." Ezek szerint Matolcsy az Amerikai Egyesült Államok "támadására" célzott.

Lázár hozzátette, hogy szerencsére túl vagyunk ezen az időszakon.

Dagály, Puskás, Erzsébet

További bejelentések, intézkedések:

 • Elfogadták a Dagály megépítéséről szóló elszámolást. Bruttó 48 milliárd forint volt az építkezés összege, ami a tervezett költségeken belül van.
 • Pár napon belül kiderül, ki építheti az új Puskás Stadiont, 190 milliárd forintot szánnak erre. Korábban 100 milliárdos költségről beszéltek.
 • Kártalanítják a madárinfluenza károsultjait, nagyjából 5,7 milliárdos a termelői kár.
 • Több mint 37 ezer nyugdíjashoz nem jutott el a karácsonyi Erzsébet-utalvány. 
 • A moszkvai vízumkibocsátási ügyről Lázár azt mondta, hogy abban az esetben nem jelentettek nemzetbiztonsági kockázatot azok a személyek, akik vízumot kaptak.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?