Árpád
-2 °C
4 °C

Jogtalanul soroltak át egyetemistákat a BGE-n

2017.02.24. 15:26

A Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK) és a Budapesti Gazdasági Egyetem Hallgatói Önkormányzatának (BGE HÖK) közösen kiadott közleménye szerint a 2016-os átsorolási időszakban jogtalan döntések születtek az egyetemen - tehát 

olyan hallgatókat is áthelyeztek önköltséges státuszba, akik valójában állami ösztöndíjat érdemeltek volna.

A HÖK és a HÖOK most közösen írt nyílt levélben tiltakozik a jogsérelem miatt, és arra kéri a BGE-t, hogy rendezze az érintett hallgatók helyzetét.  A HÖOK a Hallgatók Ügyvédje Program keretében ügyvéd és felsőoktatásban jártas szakértők bevonásával megvizsgálta a BGE HÖK jelzését. A vizsgálat végén az ügyvéd által jegyzett állásfoglalásukat elküldték a BGE-nek. 

DSCF0204
Fotó: bgf.hu

Az egyetem ugyan részben elismerte a szabályok téves alkalmazását, de a hallgatók ügye nem oldódott meg. Ugyanis csak azokban az esetekben módosították a döntéseket, ahol a hallgatók jogorvoslatot kérelmeztek. Akik nem adták be a kérelmet, azokat továbbra is önköltséges státuszban tartják. 

Kiss Viktor, a BGE HÖK elnöke szerint már szeptember óta próbálják  békésen rendezni a helyzetet, de egyelőre nem tudták elérni, hogy a Gazdasági Egyetem teljeskörűen visszavonja a jogtalan döntéseket. Sőt, utóbb már a belső szabályok megsértését sem ismerték el.

Ha a jogtalan döntéseket továbbra sem orvosolják, a HÖOK és a BGE HÖK az EMMI-hez és az oktatási ombudsmanhoz fordul majd.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?